Zuid-Koreaanse oud-president Park krijgt 24 jaar cel voor omkoping

Corruptie

Oud-president Park Geun-hye
Oud-president Park Geun-hye EPA

De voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar voor omkoping, machtsmisbruik en corruptie. Dat oordeelde de rechtbank in Seoul deze vrijdag, meldt persbureau AP. De aanklager eiste eerder dertig jaar cel tegen de vorig jaar afgezette Park.

Park ontkent schuld en was niet bij de behandeling van de zaak aanwezig. Het Constitutioneel Hof besloot vorig jaar unaniem de 66-jarige Park af te zetten, nadat bekend werd dat ze haar vertrouwelinge Choi Soon-sil invloed gaf op staatszaken, terwijl zij geen officiële positie binnen de regering had. Het duo zou daarnaast voor omgerekend zo’n 44 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen, onder meer van de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung en Lotte Group. Ook drie belangrijke inlichtingenchefs zouden smeergeld hebben betaald aan de conservatieve Park.

Aan de afzetting gingen wekenlange protesten vooraf, waarbij honderdduizenden Zuid-Koreanen de straat opgingen om het vertrek van Park te eisen. (NRC)