Vietnam

Zware celstraffen voor poging om de staat omver te werpen

Zes prominente Vietnamese activisten zijn donderdag volgens persbureau Reuters veroordeeld tot celstraffen tot vijftien jaar wegens poging het volksbestuur van de communistische eenpartijstaat omver te werpen. Onder de veroordeelden was mensenrechtenactivist en jurist Nguyen Van Dai, die de zwaarste straf van vijftien jaar cel kreeg. Hij moet daarna nog eens vijf jaar huisarrest uitzitten. Vijf anderen kregen tussen de zeven en twaalf jaar. Zij behoorden net als Nguyen Van Dai tot de Broederschap voor Democratie. Vietnam staat bekend om zijn strenge regels en censuur op boodschappen die de heersende partij onwelgevallig zijn. Volgens Amnesty International zijn er in Vietnam momenteel ten minste 97 politieke gevangenen. Het proces tegen de zes is volgens Amnesty „oneerlijk” verlopen. (NRC)