Trump wil nog 100 miljard aan heffingen tegen China

De president heeft zijn handelsvertegenwoordigers daartoe donderdag aangezet. De stap vormt een flinke escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

Containeroverslag in de Yangshan-haven in Shanghai op 29 maart.
Containeroverslag in de Yangshan-haven in Shanghai op 29 maart. Foto AP

De Amerikaanse president Donald Trump wil voor nog eens 100 miljard dollar (82 miljard euro) aan importheffingen opleggen op producten uit China. Hij heeft zijn handelsvertegenwoordigers daartoe donderdag opdracht gegeven, meldt persbureau AP. De stap vormt een flinke escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

De aanvullende heffingen zullen worden overwogen ,,in het licht van de oneerlijke Chinese vergelding” tegen eerdere Amerikaanse handelsmaatregelen, liet de president weten in een verklaring van het Witte Huis.

Eerder deze week kondigde de regering-Trump importheffingen van 25 procent aan op 50 miljard dollar aan Chinese producten, waaronder medische apparatuur, halfgeleiders en vliegtuigonderdelen. Beijing kondigde daarop soortgelijke importheffingen aan op 50 miljard dollar aan Amerikaanse importproducten, variërend van sojabonen tot kleine vliegtuigen.

Onrust op financiële markten

De oplaaiende handelsruzie tussen de twee economische grootmachten, die dreigt uit te groeien tot een handelsoorlog, heeft geleid tot onrust op financiële markten. Begin deze week kelderden aandelenkoersen aan Wall Street in reactie op het conflict, maar de afgelopen dagen herstelden de koersen zich wegens hoop dat de VS en China het geschil met onderhandelingen zouden oplossen.

In plaats daarvan verraste Trump de markt door donderdag nabeurs aan te kondigen dat hij voorbereidingen wil treffen voor verdere importheffingen. Het kantoor van zijn Handelsvertegenwoordiger moet bepalen welke Chinese producten in aanmerking komen voor verdere heffingen. Ook heeft Trump het departement van Landbouw opdracht gegeven om ,,een plan op te stellen om onze boeren en agrarische belangen te beschermen.”

Lees ook: China en VS bestoken elkaar met importheffingen

,,De illegale handelspraktijken van China, die jarenlang zijn genegeerd door Washington, hebben duizenden Amerikaanse fabrieken verwoest en miljoenen Amerikaanse banen gekost”, aldus Trump, die heeft beloofd het Amerikaanse handelstekort met China terug te dringen met minstens 100 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg dat handelstekort 375 miljard dollar aan goederen.

Door die belofte van Trump liggen de VS op een ramkoers met China, dat er juist naar streeft zijn technologiesector en geavanceerde industrie de komende jaren sterk te ontwikkelen. Volgens de regering-Trump gaat China bij dat streven op oneerlijke wijze om met intellectuele eigendommen van de VS. De importheffingen moeten China dwingen tot concessies.

De onverwachte aankondiging van Trump volgt op pogingen van sommigen van zijn adviseurs om vrees voor een handelsoorlog te ontkrachten door te verklaren dat de importheffingen zouden zijn bedoeld als een opmaat voor onderhandelingen tussen de twee landen. Volgens critici bemoeilijken verdere importheffingen die besprekingen.