Thuiskok

Inegöl köfte

Dit traditionele recept is tijdrovend, maar het is weekend, dus dan mag het. U kunt het gehakt prima in de oven of op een grill bereiden.

Snijd het kalfs- en lamsvlees in grove stukken. Draai de vleesdelen door de gehaktmolen en meng goed door elkaar. Voeg nu het zout en de baksoda toe en meng deze voorzichtig door het gehakt tot het vlees merkbaar zachter wordt. Leg het gehaktmengsel 24 uur in de koelkast. Haal het gehakt uit de koeling en draai het opnieuw door de gehaktmolen.

Schaaf de witte ui en vang het vocht op; meng het vocht door het gehakt. Zet het gehakt voor een tweede rustsessie (van minimaal 2 uur) opnieuw in de koeling. Haal het gehakt uit de koeling en kneed het voor de laatste maal goed door. Vorm in de handpalm kleine balletjes (met een doorsnee van 6-7 cm) van het gehakt en druk deze plat. Vet het grillrooster in met de olijfolie en bestrijk ook het vlees licht met olijfolie.

Schroei de köftes kort – 3 minuten per zijde – dicht, zodat de kern rose blijft. Keer de köftes regelmatig om met een bakpincet voor een egaal resultaat. Gril ondertussen ook de tomatenhelften en de zoete pepertjes. Dresseer op elk bord een portie van 5 à 6 köftes, een halve tomaat, een pepertje en een takje peterselie.