Rechtse elite eist bescherming Duitse grenzen

Gemeinsame Erklärung 2018 Duitse schrijvers, rechters en ingenieurs hebben een manifest ondertekend dat het migratiebeleid van Merkel bekritiseert.

Deze keer komt het initiatief voor een aanklacht tegen de Duitse vluchtelingenpolitiek van de elite. Na de betogingen van Pegida de afgelopen jaren en de verkiezingswinst van de AfD in september, verzet zich nu een groep schrijvers, rechters, ingenieurs, politieke activisten, artsen en hoogleraren.

Met een manifest dat uit slechts twee zinnen bestaat, hebben ze een nieuwe stem gegeven aan de onvrede over het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel. „Met toenemende verbazing constateren we hoe Duitsland beschadigd wordt door de massale illegale immigratie. We verklaren ons solidair met degenen die ervoor demonstreren om de rechtsstatelijke orde aan de grenzen van ons land te herstellen.”

78.000 ondertekenaars

De Duitse media besteedden aanvankelijk weinig aandacht aan de verklaring, die half maart werd gepubliceerd en aanvankelijk alleen ondertekend kon worden door mensen uit de artistieke, academische en journalistieke wereld. Van de meesten van hen – zoals econoom en immigratiecriticus Thilo Sarrazin, de populaire schrijver Uwe Tellkamp en journalist Henryk Broder – was bekend hoe ze erover dachten. Toen er 2018 ondertekenaars waren, besloot men de lijst open te stellen. Inmiddels is de ‘Gemeinsame Erklärung 2018’, zoals het manifest heet, ondertekend door meer dan 78.000 mensen.

De bedoeling is er een petitie van te maken, waarmee van de Bondsdag geëist wordt „de controle van de grenzen tegen het illegaal betreden van het staatsgebied te herstellen”. Een commissie zou ingesteld moeten worden om de regering voorstellen te doen hoe een eind te maken aan „het verlies aan controle dat veroorzaakt is door de ongeremde migratie”.

Deze commissie zou ook moeten adviseren hoe hulp verleend kan worden aan degenen „die werkelijk bedreigd worden door politieke vervolging en oorlog en waar dit idealiter zou moeten gebeuren”. Een petitie met 50.000 handtekeningen is al voldoende om op de agenda te komen van een commissie van de Bondsdag, met spreekrecht voor de indieners.

Welke massale migratie?

De kwestie kreeg extra aandacht, toen weekblad Die Zeit onthulde dat een deel van de aanvankelijke ondertekenaars elkaar twee keer per jaar treft in Berlijn: een salon voor conservatieve intellectuelen van verschillende pluimage. Critici van de verklaring stellen dat er van massale ongeremde migratie geen sprake is. Sinds 2015, toen 890.000 asielzoekers naar Duitsland kwamen, is de toestroom sterk afgenomen – tot 187.000 in 2017.

Ook verwijten critici de prominente ondertekenaars dat ze gemene zaak maken met radicaal rechtse figuren, die ook ondertekend hebben. Schrijfster en juriste Juli Zeh (van de roman Ons soort mensen) bracht tegen de verklaring in dat de komst van de asielzoekers niet illegaal was of is – en toonde zich bereid hierover in debat te gaan met collega-bestsellerschrijver Uwe Tellkamp (De Toren).