Paradise Papers wint journalistieke prijs De Loep 2017

Zeven journalisten die samen onderzoek deden naar belastingparadijzen, hebben als team de prijs voor Opsporende Onderzoeksjournalistiek gekregen.

De Loep, prijs voor beste onderzoeksjournalistiek.
De Loep, prijs voor beste onderzoeksjournalistiek. Foto via VVOJ

Het Financieele Dagblad heeft samen met Trouw een persprijs voor onderzoeksjournalistiek gewonnen. De prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen werd vrijdagavond uitgereikt in Amsterdam, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek.

De Loep, die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), bevat meerdere categorieën. Het team van de Paradise Papers krijgt de prijs voor Opsporende Onderzoeksjournalistiek. Zeven journalisten werkten voor de Nederlandse en Vlaamse media samen aan het onderzoek naar belastingparadijzen. Volgens de VVOJ werd niet eerder zo’n groot team genomineerd. Hun serie artikelen werd gepubliceerd bij Het Financiële Dagblad, Knack, De Tijd en Trouw. De jury sprak van “waanzinnig belangrijk onderzoek dat laat zien hoe het werkt met de belastingparadijzen”.

De prijs voor Controlerende Onderzoeksjournalistiek is toegekend aan Bas Haan, voor het boek De Rekening voor Rutte. De productie ‘Airbnb Unlocked’ (De Tijd) van Lars Bové, Stijn Debrouwere en Tobe Steel heeft de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek gewonnen.

Nominaties voor NRC

Drie verhalen van NRC waren genomineerd voor de prijs: Joep Dohmen en Esther Rosenberg met ‘Het Mestcomplot’, Hugo Logtenberg en Derk Stokmans met ‘Hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt’ en Derk Stokmans en Jeroen Wester met ‘De 10 pgb-missers van staatssecretaris Martin van Rijn’.

Lees ook: De nominaties voor De Loep 2017

122 journalisten hadden hun werk ingestuurd voor De Loep 2017, die deze editie de periode april 2016 tot en met december 2017 besloeg. Dit jaar werd de jury geleid door Kees van den Bosch.