Nog eens 24 Russen op sanctielijst VS

Het gaat onder anderen om zeven oligarchen. De strafmaatregel is onder meer een reactie op de “Russische ondermijning van westerse democratieën”.

Oleg Deripaska staat ook de zwarte lijst van de VS.
Oleg Deripaska staat ook de zwarte lijst van de VS. Foto Ruben Sprich/Reuters

De Verenigde Staten hebben nog eens 24 Russen op de sanctielijst gezet. Het gaat om zeven belangrijke oligarchen en zeventien Russische overheidsmedewerkers, meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag. Ook zijn nog eens twaalf bedrijven in het bezit van de oligarchen, een wapenexporteur in handen van de Russische staat en een bank op de lijst gezet.

Minister Steven Mnuchin noemt onder meer de annexatie van de Krim, de Russische steun aan de Syrische president Assad, en Russische pogingen “om Westerse democratieën te ondermijnen” als redenen voor de strafmaatregel. Ook noemt hij de “kwaadaardige cyberactiviteiten” van de Russen. Mnuchin: “Russische oligarchen en elites die profiteren van dit corrupte systeem worden niet meer los gezien van de destabiliserende acties van hun overheid.”

Een van de oligarchen op de lijst is de aluminiummagnaat Oleg Deripaska, een belangrijke bondgenoot van de Russische president Poetin. Een andere grote naam is Vladimir Bogdanov van de olie- en gasmaatschappij Soergoetneftegaz. Hun tegoeden in de Verenigde Staten worden bevroren. Ook mogen Amerikaanse burgers geen zaken meer doen met de bedrijven en personen op de lijst.

‘Oneerlijke competitie’

Het wapenhandelsbedrijf Rosoboroneksport, dat ook op de lijst staat, noemt de sancties “de puurste vorm van oneerlijke competitie”. Het Russische ministerie van Transport zegt in een reactie dat de getroffen bedrijven financiële steun zullen krijgen van de staat. Konstantin Kosatsjov, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Russische parlement, zegt dat de sancties “ongefundeerd en onvriendelijk” zijn, meldt Interfax. Zelf staat hij ook op de lijst.

De sancties zijn niet een reactie op een specifiek incident, maar op het gedrag van de Russen in het algemeen. Het gaat om de zwaarste maatregelen gericht op de directe kring van de Russische president Poetin sinds de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten heeft het Kremlin de verkiezingen proberen te beïnvloeden om Donald Trump verkozen te krijgen.

Hoewel president Trump herhaaldelijk heeft gezegd dat “niemand zo streng is geweest jegens Rusland als ik”, heeft hij Poetin nog nooit direct geconfronteerd over wat de VS zien als destabiliserende acties wereldwijd. Na de Russische verkiezingen vorige maand feliciteerde hij zijn ambtsgenoot met zijn overwinning en zei hij Poetin te willen ontmoeten.

Lees ook: Oligarchen en criminelen in Londongrad

Vooral Deripaska is een interessant figuur op het lijstje. De oligarch betaalde onder meer miljoenen aan Paul Manafort, die werkte voor de pro-Russische president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj. Later werd Manafort campagneleider voor Donald Trump. Inmiddels is hij door speciaal aanklager Robert Mueller aangeklaagd voor witwassen en samenzwering.