Nederland steunt Caribische eilanden bij migratie uit Venezuela

Veel Venezolanen vluchten naar buurlanden, vooral naar Colombia maar ook naar de Caribische eilanden.

Minister Stef Blok.
Minister Stef Blok. Foto Bas Czerwinski / ANP

Nederland zal de Caribische eilanden steunen bij de migrantenstroom uit Venezuela. Dat heeft Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken (VVD), donderdagavond gezegd bij de afsluitende persconferentie na zijn bezoek aan Aruba, Sint Maarten en Curaçao, schrijft het Antilliaans Dagblad. Blok zal onder andere 100.000 euro beschikbaar stellen voor de detentie van illegale Venezolanen op Curaçao.

De Nederlandse regering ziet migranten uit Venezuela nog niet als vluchtelingen, maar als economische migranten, net als Curaçao en Aruba. De migranten voldoen volgens de landen dus niet aan de definitie van de Vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR. Daarbij moet er gegronde vrees zijn voor vervolging in eigen land op basis van bijvoorbeeld ras, religie of politieke overtuiging.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat Aruba en Curaçao helpen bij het identificeren van vluchtelingen tussen de migranten. Migranten die niet voldoen aan de definitie voor vluchteling, moeten gauw terug, zei Blok.

In het Vluchtelingenverdrag van de VN verplichten landen zichzelf om vluchtelingen op te nemen die in eigen land vervolgd worden. Curaçao heeft dat verdrag nooit ondertekend. Nederland en Aruba wel. Curaçao hanteert wel de vluchtelingendefinitie uit het verdrag.

Lees ook: Moet overzees Nederland bootvluchtelingen beschermen?

Venezuela verkeert momenteel in diepe economische crisis. Veel Venezolanen vluchten naar buurlanden, vooral naar Colombia maar ook naar de Caribische eilanden. Curaçao en Aruba tellen enkele duizenden illegale Venezolanen op een bevolking van respectievelijk 160.000 en 100.000.