Japanse tekenfilmregisseur Isao Takahata (82) overleden

Medeoprichter Studio Ghibli Isao Takahata is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter van de Japanse Studio Ghibli, de maker van beroemde animatiefilms als ‘Spirited Away’ en ‘Howl’s Moving Castle’.

Isao Takahata, in 2015 tijdens de Oscars, waar zijn film ‘The Tale of Princess Kaguya’ een van de genomineerde animatiefilms was.
Isao Takahata, in 2015 tijdens de Oscars, waar zijn film ‘The Tale of Princess Kaguya’ een van de genomineerde animatiefilms was. Foto Mario Anzuoni/Reuters

Isao Takahata, medeoprichter van de beroemde Japanse tekenfilmstudio Studio Ghibli, is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. In een verklaring laat Studio Ghibli weten dat hij leed aan longkanker.

Voor zijn laatste film, The Tale of the Princess Kaguya (2014), kreeg Takahata een Oscarnominatie voor beste animatiefilm. Zijn Grave of the Fireflies (1988), een verhaal over twee wezen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt door velen gezien als zijn beste werk. De film kende aanvankelijk een lauwe ontvangst, maar werd een klassieker in anime.

Takahata begon zijn carrière in 1959 bij Toei studio. Daar ontmoette hij Hayao Miyazaki, met wie hij in 1985 Studio Ghibli oprichtte. Zij waren tegelijkertijd vrienden en rivalen. Takahata was zelf geen animator, maar stond bekend om zijn innovatieve verhalen en vertelmethodes.

Gedurende zijn lange carrière produceerde Takahata zo’n 20 films, waaronder Nausicaa of the Valley of the Wind (1984) en Castle in the Sky (1986). Met films als Only Yesterday (1991) en Pom Poko (1994) kon Takahata voor het eerst rekenen op commerciëler succes. Naast zijn films was hij bekend van animatieseries Heidi, Girl of the Alps en Lupin the Third.

Inspiratie

Takahata was een inspiratie voor een generatie tekenfilmregisseurs, onder wie de Nederlandse animator Michael Dudok de Wit. Volgens De Wit heeft Takahata een belangrijke rol gespeeld in zijn Oscar-genomineerde film The Red Turtle.

Takahata was ook politiek actief. In 2013 ondertekende hij, samen met 250 andere filmprominenten, een petitie tegen een controversiële wet rondom staatsgeheimen.