Stadion Amsterdam Arena heet komend seizoen eindelijk de Johan Cruijff Arena

De ‘Johan Cruijff Arena’
De ‘Johan Cruijff Arena’ Foto ANP

Het heeft twee jaar geduurd, maar de vernoeming van de Amsterdam Arena is rond. Met ingang van komend seizoen heet het stadion officieel Johan Cruijff Arena. Rond 25 april, de geboortedag van de op 24 maart 2016 overleden voetbalicoon, moet het nieuwe logo gepresenteerd worden. Dat hebben vier betrokken partijen – de gemeente Amsterdam, de Arena, Ajax en de familie Cruijff – donderdag bekendgemaakt.

De doorbraak, na anderhalf jaar overleg, was mogelijk door het loskoppelen van de vernoeming van de onderhandelingen over de overname van de Arena. De gemeente wil haar belang in de Arena (48 procent van de certificaten zonder zeggenschap) afbouwen. De huidige huurder Ajax (13 procent) wil meer zeggenschap krijgen bij een eventuele overname.

Dat leek een deal waarbij die twee partijen elkaar makkelijk konden vinden. Maar vanwege de eigendomsstructuur bij de Arena ziet Ajax geen toegevoegde waarde in het vergroten van zijn aandeel in het stadion. Immers: het zijn certificaten zonder zeggenschap, ongeacht de hoeveelheid.

Arena-directeur Henk Markerink geeft nu groen licht voor de vernoeming, ruim twee jaar na het overlijden van Johan Cruijff. Vorig jaar was bij de herdenking van zijn 70ste geboortedag al een intentieverklaring getekend, op aandringen van burgemeester Eberhard van der Laan, die ook namens de familie Cruijff optrad.

De familie Cruijff heeft vorig jaar ingestemd met een eventuele koppeling van de stadionnaam aan een sponsor, zolang het geen tabaksproducent is. Maar de kans dat een sponsor zich daaraan waagt, wordt door experts niet erg hoog ingeschat. (NRC)