Horeca

Rookruimtes moet over twee jaar definitief gesloten zijn

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, CU) wil horecagelegenheden twee jaar de tijd geven om hun rookruimtes te sluiten. Dat maakt hij vrijdagmiddag in een brief aan de ministerraad bekend. Het voorstel is een reactie op een oordeel van het gerechtshof in Den Haag eerder dit jaar dat rookruimtes in horeca dicht moeten. Blokhuis gaat tegen de uitspraak in cassatie. Daardoor hoeven horecagelegenheden voorlopig hun rookruimtes niet te sluiten. Vanaf 2008 geldt een rookverbod voor de horecagelegenheden. Speciaal aangewezen rookruimtes vormden daarop een uitzondering. Het hof besloot na een aanklacht van de Nederlandse anti-rokersvereniging CAN dat deze regeling in strijd is met een overeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tabaksgebruik tegen te gaan.