Gülenbeweging

4 doden op Turkse universiteit, schutter is geschorste assistent

Vier mensen zijn donderdag om het leven gekomen toen een man het vuur opende op een universiteit in de Turkse stad Eskisehir. Onder de slachtoffers is de plaatsvervangend directeur van de Osmangazi Universiteit, een faculteitssecretaris en een onderzoeksassistent. De dader heeft zich overgeven aan de politie.

De schutter is de 37-jarige Volkan Bayar, die werkte als onderzoeksassistent aan de factulteit van onderwijs. Er is vooralsnog niets bekend over een motief. Maar het lijkt erop dat hij een conflict had met collega’s. Volgens de decaan liep er een onderzoek naar Bayar omdat hij enkele academici ervan beschuldigd had lid te zijn van de Gülenbeweging, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup van 2016.

De regeringsgezinde krant Sabah meldt dat Bayar zelf was geschorst als onderdeel van een onderzoek naar de Gülenbeweging. Het lijkt erop dat de schutter het had gemunt op de decaan, maar die was niet in zijn kantoor. De aanval leidde tot paniek op de universiteit. Tv-zenders toonden beelden van geschokte medewerkers en studenten die zich verzamelden in de centrale hal.

Ook buiten de landsgrenzen zet Turkije de strijd tegen de Gülenbeweging voort. Vicepremier Bekir Bozdag zei dat er al 80 gülenisten zijn uitgeleverd aan Turkije. Uit welke landen zei hij er niet bij. De uitlevering van zes vermeende gülenisten uit Kosovo leidde vorige week tot veel kritiek. (NRC)