Fraude

Topman Danske Bank afgezet na witwasschandaal in Estland

De Deense bank Danske heeft bestuurder Lars Moerch ontslagen, meldt persbureau Reuters. Zijn vertrek volgt op een golf van kritiek nadat bekend werd dat de Estse tak van de bank betrokken was bij witwassen. Moerch was ten tijde van de fraude persoonlijk verantwoordelijk voor de activiteiten van de Deense Bank in de Baltische staten, waaronder in Estland. Volgens een verklaring van de bank legt hij zijn taken per direct neer, formeel loopt zijn contract af in oktober 2019. Tot die tijd blijft hij salaris ontvangen. Het is niet duidelijk of hij daarnaast een ontslagvergoeding krijgt. Bij de fraude zouden drie medewerkers van de inmiddels failliete Russische bank Promsberbank betrokken zijn. Igor Poetin, de 64-jarige neef van de Russische president Vladimir Poetin, zat in de directie van de bank. (NRC)