In beeld

Europees fotografietalent in de Leidse binnenstad

Fotofestival Tijdens het Internationaal Fotofestival Leiden presenteren twintig jonge fotografen hun werk op een gratis toegankelijke openluchttentoonstelling op de Lammermarkt. Het festival biedt een podium voor Europese fotografen die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd aan een kunstacademie. De jury van het festival, dat van 7 tot en met 15 april duurt, koos Saskia Aukema als winnaar.
Camille Renée Devid (1974) studeerde in 2013 af aan de Fotoacademie Amsterdam. In haar serie 'Down to my Bones' verbeeld ze de gedachten en gevoelens van een vrouw die kinderen wil krijgen, maar dat niet op een natuurlijke manier kan.
Camille Renée Devid, Down to my bones, 2017.
De serie ‘A Road Not Taken’ van de Duits-Amerikaanse fotograaf Jasper Walter Bastian gaat over de mensen die langs de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen wonen. Bastian (1989) studeerde in 2015 af aan de Fachhochschule Dortmund.
Jasper Walter Bastian, A Road Not Taken, 2015-2016.
Nabewerking is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van Sander du Floo. Hij fotografeert losse objecten om er vervolgens samengestelde beelden van te maken. De Floo (1986) studeerde in 2012 af aan de Fotovakschool in Boxtel.
Sander du Floo, Red Landscape, 2012
Tim Meijer (St. Joost Breda, afgestudeerd in 2016) maakte een serie over Garzweiler, een bruinkoolmijn in Duitsland. Meijer kijkt onder andere naar het verval van het landschap als gevolg van de krater die door de mijn is ontstaan.
Tim Meijer, Garzweiler II, 2016
In de serie ‘Z-Axis’ richt fotograaf Chan Clement de aandacht op het verticale karakter van Hong Kong, een stad gelegen in een bergachtig gebied. Hij studeerde in 2015 af aan de Savannah College of Art and Design in de Verenigde Staten, en woont en werkt momenteel in Hong Kong.
Chan Hong Yui Clement, Castle Peak Road, Tsing Lung Tau, Hong Kong, Z-Axis, 2014-heden
Sacha Goossens (1977) is in 2016 afgestudeerd aan de Fotovakschool in Boxtel. Met ‘Carnaval!’ neemt Goossens de tradities van carnaval in Nederland tot onderwerp.
Sacha Goossens, Carnaval!, 2016
In zijn project ´De Val – mijn vader, het geloof en ik´ onderzoekt Samuel Otte, in 2016 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, het protestants orthodoxe geloof van zijn vader.
Samuel Otte, De Val, 2016
Peggy Ickenroth (1986) studeerde in 2014 af aan de Libera Accademia di Belle Arti in Florence. Ze maakte een serie over de twaalfjarige Suzanne, die leeft met het syndroom van Prader-Willi. Het syndroom zorgt voor een sterke obsessie voor eten, zwakke spieren, lage intelligentie en vergroeiingen van de ruggengraat waardoor ademhalingsproblemen.
Peggy Ickenroth Suzanne, Living with the Prader-Willi Syndrome, 2013
Met ‘Veiled’ maakte Saskia Aukema een serie over de niqaab. Ze portretteert niqaab-draagsters bewust niet als de zwarte vlakken, maar als kleurrijke individuen. Aukema (1975) studeerde in 2013 af aan de Fotovakschool in Amsterdam.
Saskia Aukema, Veiled, 2016
De Duitse fotografen Anne Müchler (1983) en Nico Schmitz (1981) studeerden in 2013 af aan de Fachhochschule Dortmund. In hun werk onderzoeken ze de rol die fotografie speelt in het ontstaan van moderne mythen.
Anne Müchler & Nico Schmitz Encounter, 2012-2016
Patricia Nauta (1963) fotografeerde kinderen die recentelijk als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Nauta studeerde in 2013 af aan de Fotoacademie in Amsterdam.
Patricia Nauta, Ontheemden, 2012-heden
Emma Smids (1988) studeerde in 2016 af aan de Academie Minerva in Groningen. Ze maakt gebruik van dubbele belichting om gelaagde beelden te creëren die gaan over de manier waarop we herinneren.
Emma Smids, geen titel, 2016
Annabel Miedema (1992) studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze wil de kijker overtuigen van de schoonheid van het dagelijks leven.
Annabel Miedema, Haring, The Weather is for Free, 2016
Laura Hospes (1994) studeerde in 2016 cum laude af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Haar serie ‘UCP’ is een zelfportret tijdens een zware periode in haar leven: waarin zij kampt met een ernstige depressie en suïcidale gedachten.
Laura Hospes, Death Feather, UCP, 2015
Julie van der Vaart (LUCA School of Arts Genk, afgestudeerd in 2013) richt zich in haar fotografie op het menselijk lichaam.
Julie van der Vaart, geen titel, Beyond Time, 2016-heden
Bastiaan van Aarle (Sint-Lukas Brussel, afgestudeerd in 2014) richt zich op reclameboodschappen in de openbare ruimte. Hij neemt zijn foto’s op zo’n manier dat neonborden in witte leegten veranderen.
Bastiaan van Aarle, zonder titel, 2013-heden
Ko Hage (Fotoacademie Amsterdam, afgestudeerd in 2015) maakte met 'From Fantasy to Reality' een serie over de jonge stad Almere.
Ko Hage, From Fantasy to Reality, 2015
Fotograaf Kiki Groot (1967) studeerde in 2014 af aan de Fotoacademie in Amsterdam, ze maakte een serie over de eerste vier levensjaren van Mikey, een jongen met ADHD, autisme en Tourette.
Kiki Groot, geen titel, Zoekogen, 2013-heden
Matthijs Uivel (1982) studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij maakt foto’s van muzikanten en bands, door middel van het collodiumprocedé: een ouderwetse ontwikkeltechniek met zilverzouten en natte platen.
Matthijs Uivel, Young Fathers, Silver Sound, 2014
Gabriëlle de Kroon (1969) is cultureel antropoloog en studeerde in 2016 cum laude af aan de Fotovakschool in Amsterdam. In haar werk onderzoekt ze hoe haar eigen familie omgaat met de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog.
Gabriëlle de Kroon, Duitse Nazilaarzen van een kampleider uit Kamp Amersfoort, Vader, 2016