In beeld

Een roepende zonder woestijn

Vier jaar geleden deed een boomkweker een palmboom cadeau aan strandtent Zwoel in Hoek van Holland. Peter de Krom fotografeerde de teloorgang van de vreemde zonderling. Wat rest is een tafel en wat stoelen.
De boom. Hij stond daar. De enige van z’n soort, een vreemdeling. Een roepende zonder woestijn.
Foto Peter de Krom
Hij werd vier jaar geleden cadeau gedaan aan strandtent Zwoel, in Hoek van Holland. Verscheept vanaf een kweker in Honselersdijk, twaalf kilometer landinwaarts. Zeven palmbomen hadden ze daar grootgebracht voor een interieurproject op de luchthaven van Frankfurt; zes bleken er nodig.
Foto Peter de Krom
Hij was reserve, bleef achter, groeide door. Tot hij 17 meter hoog werd, te groot voor de kas.
Foto Peter de Krom
Dus naar buiten, naar het Hollandse strand. Een moment van trots: de oudste en grootste palmboom van Nederland. De eerste week stond-ie er schitterend bij.
Foto Peter de Krom
Maar het werd natuurlijk te koud. Een béétje vorst kan zo’n boom nog wel hebben, maar eigenlijk wist iedereen vanaf het begin: die gaat ’t niet halen.
Foto Peter de Krom
De bladeren groeiden te groot in hun zucht naar meer licht en daarmee werd de kop kwetsbaar. Hij waaide kapot.
Foto Peter de Krom
De strandtent kreeg in december 2016 een nieuwe eigenaar, die de boom erbij nam. Ze deden er nog alles aan. Lieten iemand ernaar kijken. Gaven een hoop tender loving care. De boom leefde even op, vorige zomer. Dat was mooi. Toen kwam de herfststorm van 13 september 2017, en ergens gedurende die middag gaf hij definitief op, hij brak, liet de kop hangen.
Foto Peter de Krom
Tot overmaat van ramp brandde de strandtent begin december af. Die is sindsdien heropgebouwd en gaat deze lente weer open. De palmboom is omgezaagd. De eigenaar maakt een tafel van het onderste stukje stam, en stoelen van de rest.
Foto Peter de Krom
De boom. Hij stond daar. Hij is er niet meer. Maar je kunt erop gaan zitten, als je wil.
Foto Peter de Krom