Doden en gewonden bij nieuwe betogingen in Gazastrook

Een week nadat tijdens de eerste Mars van de Terugkeer zestien doden vielen, trokken Palestijnse demonstranten opnieuw naar de grens met Israël.

Palestijnse veldartsen evacueren een gewonde collega tijdens schermutselingen met Israëlische troepen bi Khan Younis, aan de grens tussen Gaza en Israël.
Palestijnse veldartsen evacueren een gewonde collega tijdens schermutselingen met Israëlische troepen bi Khan Younis, aan de grens tussen Gaza en Israël. Foto Adel Hana/AP

Bij nieuwe betogingen op de grens tussen Israël en Gaza zijn vrijdag zeker zeven Palestijnen omgekomen. Honderden anderen raakten gewond door het gebruik van kogels en traangas door Israëlische soldaten, melden internationale persbureaus op basis van een verklaring van het Palestijnse ministerie van Gezondheid.

Volgens het Israëlische leger hebben vrijdag opnieuw zo’n twintigduizend Palestijnen deelgenomen aan protesten langs de grens met Israël. De Palestijnen, die tijdens protestmarsen herdenken dat ze zeventig jaar geleden uit het huidige Israël werden verdreven, verzamelden zich op vijf plekken aan de grens waar tentenkampen waren opgeslagen. Volgens het leger gooiden de demonstranten vrijdag met molotovcocktails en probeerden zij de grensbewaking neer te halen. In een verklaring tegenover persbureau AP noemt het de protesten “rellen”.

Lees ook: Vorige week vrijdag werd gefilmd hoe een jongen die tijdens de protestmars met een autoband bezig was, in het achterhoofd werd geschoten door Israëlische troepen. De video zorgde voor veel ophef.

Het is precies een week nadat bij een soortgelijke protestmars zestien doden vielen. Het optreden van het Israëlische leger bij die eerste Mars van de Terugkeer had veel kritiek geoogst van onder andere de Verenigde Naties. Desondanks waarschuwde het Israëlische leger in voorbije dagen dat het op dezelfde manier zou handelen bij nieuwe protesten en met scherp te schieten.

De dodelijke slachtoffers kwamen op verschillende plekken langs de grens om het leven door Israëlisch vuur. Eén werd ten oosten van de stad Gaza doodgeschoten, een ander bij Khan Younis, in het zuiden, schrijft persbureau AFP. Twee van de doden zijn tieners, jongens van zestien en zeventien jaar oud, meldt Reuters. Volgens het Palestijnse ministerie zijn vrijdag bijna driehonderd mensen geraakt door kogels die door Israëlische soldaten werden gevuurd. Het gaat onder meer om 48 jongeren. 25 demonstranten zouden in kritieke toestand zijn.