‘Die ogen, daar zit de emotie in’

Deesi Groot wint de publieksprijs van maart, met als thema ‘Jeugd’.

Love doesn’t count chromosomes
Love doesn’t count chromosomes Deesi Groot

„Dit is Romy, zeven jaar, bij mij in de studio. Nou ja, eigenlijk gewoon een kamer thuis met een achtergrondscherm”, vertelt Deesi Groot (31) uit Wervershoof over de foto waarmee ze de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van maart wint. „Ik kende haar van eerder modellenwerk dat ze had gedaan. Mooie meid, ze deed het fantastisch. Toen ik haar had gefotografeerd dacht ik: hier moet ik meer mee doen.”

Groot maakte de foto van Romy in het kader van de Wereld Downsyndroomdag op 21 maart jl. Het werd de eerste van haar serie ‘Love doesn’t count chromosomes’, een reeks portretten van kinderen met het syndroom van Down. „Er worden er steeds minder geboren, in landen als Denemarken zelfs al bijna helemaal niet meer. Maar waarom zouden kinderen met het downsyndroom er niet mogen zijn? Ze worden vaak als zielig gezien, maar zo zielig zijn ze niet, hoor. Een kind met Down kan net zoveel als ieder ander kind. Dat wil ik met deze serie graag naar buiten brengen.”

Mondje dicht

De fotografe heeft er inmiddels al een flink aantal voor de lens gehad. „En ze werken allemaal hartstikke goed mee.” Zoals Fien, bijvoorbeeld. „Als kinderen met het syndroom van Down ontspannen kijken, doen ze vaak hun mond open. Maar ik wil juist graag dat ze serieus kijken en niet lachen. Dus had Fien thuis de hele week geoefend om haar mond dicht te houden. Toen ze hier kwam, ging ze op de stoel zitten en heeft ze de hele tijd haar mond niet opengedaan.”

Witte vlekjes

Landschappen, straatfotografie, misschien komt het nog, maar op het moment is het allemaal niet zo ‘haar ding’. „Ik ben echt van de portretten. Als je naar een foto kijkt, moet er iets op staan waardoor je geraakt wordt. Dat heb ik met ogen, daar zit de emotie in. En daar kun je mooi de focus op leggen. Bij Romy ook. Die heeft, net als de meeste Down-kinderen, van die Brushfield spots, witte vlekjes in de irissen. Fascinerend.”

Groot fotografeert graag volwassenen, maar toch vooral ook jongeren. Dat ondervinden haar eigen kinderen dagelijks aan den lijve. „Vooral mijn oudste dochter, inmiddels negen jaar, is vaak de pineut. Maar zij doet vaker modellenwerk, dat vindt ze erg leuk.” Ook haar jongste dochter is een gewillig ‘slachtoffer’: „Ha ja, maar die is pas vier maanden, dus die heeft er nog niet zoveel over te zeggen.” En dan heeft ze nog een zoon van zeven, maar die fotografeert ze nauwelijks. „Hij heeft ADHD, dus die heeft het veel te druk.”

Low budget

Al van kinds af aan is Groot aan het fotograferen – „vroeger altijd met zo’n wegwerpcameraatje” – en sinds een jaar of zes bijna dagelijks. „Maar nog steeds met een camera die ik ooit van iemand cadeau heb gekregen en een eenvoudige lens. Alles gaat low budget.” En ze is volkomen autodidact. „Mensen denken altijd dat je cursussen moet volgen om goed te kunnen fotograferen. Maar dat heb ik nooit gedaan. Je moet er feeling voor hebben, dan gaat het vanzelf. Je kan meer dan je denkt.”

Het thema van april is “selfie”. Inzenden en stemmen kan tot 27 april 17:00 op nrc.nl/fotowedstrijd.