Conflict VS-China escaleert

Handelsoorlog De VS en China treffen elkaar over en weer met steeds zwaardere importheffingen.

De Amerikaanse president Donald Trump wil voor nog eens 100 miljard dollar (82 miljard euro) aan importheffingen opleggen op producten uit China. Hij heeft zijn handelsvertegenwoordigers daartoe donderdag opdracht gegeven. De stap betekent een flinke escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

De aanvullende heffingen moeten worden gezien „in het licht van de oneerlijke Chinese vergelding” tegen eerdere Amerikaanse handelsmaatregelen, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Het Chinese ministerie van Handel liet direct weten tegenmaatregelen niet te schuwen. „China wil geen handelsoorlog”, aldus een woordvoerder. „Maar we zijn niet bang zo’n oorlog te voeren.” Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat China iedere Amerikaanse stap in deze strijd „tot het einde toe” en „tot elke prijs” met vergelijkbare stappen zal beantwoorden.

Proportioneel

Nieuwe maatregelen zijn in tegenspraak met wat Trumps minister van Handel, Wilbur Ross, woensdag nog zei. In een tv-interview noemde hij de Chinese invoermaatregelen voor de ongeveer 1.300 Amerikaanse producten juist proportioneel als antwoord op de tarieven op circa 1.000 Chinese producten die Trump had aangekondigd als vergelding voor de vermeende diefstal van Amerikaanse patenten en octrooien. Ross zei in de komende maanden onderhandelingen te verwachten om de handel tussen de landen meer in evenwicht te krijgen.

Trumps economisch adviseur Larry Kudlow stelde donderdag dat de president doet „wat iedereen in de wereld heeft gezegd dat we zouden moeten doen”. De VS zouden hiermee vooral andere economische grootmachten in de wereld aan Amerikaanse zijde willen krijgen in een coalition of the willing.

Ook Trump zelf relativeerde woensdag nog het handelsconflict, toen hij op Twitter schreef: „We zijn niet in een handelsoorlog met China, die oorlog is al jaren geleden verloren door de dwaze, of incompetente, mensen die de VS vertegenwoordigden.”

Die geruststellende woorden leken de gemoederen op de beurs even tot bedaren te brengen. Daarom kwam Trumps aankondiging van de mogelijk nieuwe importheffingen donderdag na sluiting van de beurs als een grote verrassing. ,,De illegale handelspraktijken van China, die jarenlang zijn genegeerd door Washington, hebben duizenden Amerikaanse fabrieken verwoest en miljoenen Amerikaanse banen gekost”, aldus Trump. Hij heeft beloofd het Amerikaanse handelstekort met China terug te dringen met minstens 100 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg dat handelstekort 375 miljard dollar aan goederen.