Recensie

Recensie

Belegen belasting-grappen missen scherpte

Cabaretiers Jan Beuving en Patrick Nederkoorn vonden voor ‘Leuker kunnen we het niet maken’ een nieuw genre uit: fiscaal cabaret. Maar echt grappig wil het niet worden.

‘Leuker kunnen we het niet maken’ door Jan Beuving en Patrick Nederkoorn
‘Leuker kunnen we het niet maken’ door Jan Beuving en Patrick Nederkoorn Foto Jaap Reedijk

Fiscaal cabaret is een nieuw genre – en de eersten die het beoefenen, zijn Jan Beuving en Patrick Nederkoorn. Gewoonlijk treden ze solistisch op, maar nu hebben ze samen een voorstelling over de belastingen gemaakt. Met monoloogjes, samenspraakjes, sketches en liedjes, waarin Beuving alles toejuicht wat de belastingdienst doet en Nederkoorn alles afkeurt.

Lees ook dit interview met cabaretiers Patrick Nederkoorn en Jan Beuving over ‘Leuker kunnen we het niet maken’

De vraag is alleen of de fiscus genoeg schrijnends of schandaligs te bieden heeft om dienst te doen als doelwit voor satire. Er zijn slimme grapjes te maken over sommige aftrekposten, men kan de spot drijven met de btw-tarieven (6 pct op water, 21 pct op wijn) en er valt ook nog wel een lachje te oogsten over de wachttijden bij de telefonische belastinglijn. Maar voor spannend balanceren op het scherp van de snede leent dit onderwerp zich niet. Leuker kunnen we het niet maken omvat enkele amusante momenten, zoals de sketch waarin Jezus Christus zich voor de fiscus moet verantwoorden bij zijn terugkeer op aarde, maar verder blijft het programma voornamelijk hangen in de guitige studentencabaretsfeer van meer dan een halve eeuw geleden.

Faux pas

Van enige scherpte is hooguit sprake in een dialoogje over de stuitend formalistische belastingaanslag die in 1945 is opgelegd aan een overlevende die zojuist uit Auschwitz was teruggekeerd. Alsof deze authentieke wandaad nog kan worden verweten aan de belastingdienst van 2018. En omdat Beuving ook in deze scène de kant van de fiscus kiest, staat hij vervolgens een fiscale faux pas te verdedigen die ruim zeventig jaar na dato onverdedigbaar is geworden. Daar wreekt zich hun gekunstelde rolverdeling.