Aanslag op de Skripals

Rusland tegen de Britten: ‘Jullie spelen met vuur en jullie gaan dat betreuren’

Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad donderdag hebben de Russen hard uitgehaald naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Russische VN-gedelegeerde Vassili Nebensja leiden de Britten een campagne om Rusland in diskrediet te brengen door het land te beschuldiging achter de moordpoging van vader en dochter Skripal te zitten.

Begin maart werden Joelia Skripal en haar vader Sergej, een ex-dubbelspion, vergiftigd in hun woonplaats Salisbury in het Verenigd Koninkrijk. De Skripals zijn aangevallen met het zeldzame zenuwgas novitsjok, dat in de jaren zeventig en tachtig werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie. Het Verenigd Koninkrijk houdt Rusland verantwoordelijk voor de aanval, maar Rusland ontkent betrokkenheid.

Nebensja zei in New York: „We hebben tegen onze Britse collega’s gezegd: jullie spelen met vuur en jullie gaan dat betreuren.” Hij zei ook dat de VS en het Verenigde Koninkrijk het zenuwgas novitsjok hebben gemaakt.

Joelia Skripal liet donderdag voor het eerst sinds de aanslag van zich horen. In een door de Britse politie vrijgegeven verklaring zegt ze dat haar gezondheidstoestand vooruitgaat. De 33-jarige ontwaakte een week geleden uit een coma, haar vader nog niet. „Ik neem aan dat jullie zullen begrijpen dat de gebeurtenissen wat verwarrend zijn”, laat ze weten in de korte verklaring. De verklaring van Skripal kwam een uur nadat de Russische staats-tv claimde een telefoongesprek van Joelia met haar nicht Viktoria in Rusland te hebben onderschept.

In de opname, waarvan de authenticiteit niet is vastgesteld, zou ze aangeven dat het goed met haar gaat. Viktoria stelde contact te hebben gehad met de Russische ambassadeur in Londen en haar nicht te willen bezoeken. Hij zou haar hebben geholpen bij de aanvraag van reisdocumenten. De Britse autoriteiten zouden overigens geen garanties hebben gegeven dat ze haar nicht daadwerkelijk te zien krijgt. Daarover moet Joelia zelf beslissen. (NRC)