Vier doden bij schietpartij op Turkse universiteit

De schutter zou een onderzoeksmedewerker zijn, die het vuur opende op ander personeel van de universiteit.

Een ambulance staat voor de faculteit van Osmangazi-universiteit waar de schietpartij plaatsvond.
Een ambulance staat voor de faculteit van Osmangazi-universiteit waar de schietpartij plaatsvond. Foto Emrah Yasar/EPA

Bij een schietpartij op een universiteit in de Turkse stad Ekisehir zijn donderdagmiddag vier doden gevallen. Dat bevestigt de rector magnificus van de onderwijsinstelling. De vermoedelijke dader is opgepakt, melden CNN Türk en het Turkse persbureau DHA.

De schutter zou als onderzoeksassistent werken aan de onderwijsinstelling waar hij toesloeg, de Osmangazi-universiteit. Rond drie uur plaatselijke tijd opende hij in een gebouw op de campus het vuur. De vier dodelijke slachtoffers zouden twee docenten, een secretaris en een hoge medewerker van een faculteit zijn. Er zouden ook drie gewonden zijn gevallen.

Een persoonlijk conflict zou ten grondslag liggen aan de schietpartij, meldt rector magnificus Hasan Gönen. Hij zegt volgens persbureau AP dat de vermoedelijke dader het gemunt had op een faculteitshoofd, dat niet in zijn kantoor bleek te zijn.

Gülen

De verdachte werd volgens Gönen door de universiteit onderzocht, omdat hij collega’s had uitgemaakt voor aanhangers van Fethullah Gülen. De Turkse Regering beschouwt die geestelijke als het brein achter de mislukte couppoging in de zomer van 2016.

De hulpdiensten zijn in groten getale ter plaatse op de universiteit. De verdachte wordt op het politiebureau ondervraagd. Hij zou volgens Turkse media niet hebben geprobeerd te vluchten, maar zichzelf vrijwillig hebben overgegeven.