Opinie

In armoedig voetbaljaar geven wielrenners het voorbeeld

Commentaar

In het hol van de leeuw voltooide Niki Terpstra zondag zijn meesterwerk, een tweeluik waar hij als jongen van droomde. Vier jaar nadat hij de kasseienklassieker Parijs-Roubaix had gewonnen, schreef de Nederlandse renner in Belgische dienst volgens dezelfde methode, solo naar de finish, de Ronde van Vlaanderen op zijn naam. Alsof een Belg de Elfstedentocht had gewonnen.

Nederlanders hadden decennialang een wereld te winnen in eendaagse wedstrijden in het voorjaar. Vele jaren achtereen werd Adrie van der Poel genoemd als de laatste Nederlander die twee van de vier klassiekers in april had gewonnen. Dat was nog ver in de vorige eeuw; ‘de Ronde’ in 1986 en Luik-Bastenaken-Luik in ’88. Twee jaar geleden trad Wout Poels in Luik in Van der Poels sporen en dankzij Terpstra hoeft de vader van veldritkampioen Mathieu van der Poel niet langer de laatste Nederlandse winnaar van ‘Vlaanderens Mooiste’ te worden genoemd.

Deel van het geheim van de 33-jarige Terpstra is zijn ploeg; het Belgische Quickstep is een van de oudste in het peloton, met een zeer ervaren kampioenenmaker aan het roer, Patrick Lefevere. Wie de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix wil winnen, doet er goed aan bij Quickstep te tekenen. Dat had Terpstra zeven jaar geleden goed gezien. Ook Servais Knaven reed bij Quickstep toen hij, als voorlaatste Nederlander, ‘de Hel van het Noorden’ won. Soms biedt die ploeg onderdak aan Nederlands talent, zoals de 21-jarige Fabio Jakobsen, woensdag in België winnaar van de Scheldeprijs. Hij is een sprinter, een discipline waarin Dylan Groenewegen al een wereldtopper is. Die was in 2017 in de Tour de snelste op de Champs-Élysées en won dit jaar onder meer een massasprint in de etappekoers Parijs-Nice.

Net als in de hoogtijdagen van de ploeg-Post, in de jaren zeventig en tachtig, kunnen Nederlanders het hele jaar door om de zege strijden. Het tijdperk-Tom Dumoulin – vorig jaar de eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië (bij de mannen) en wereldkampioen tijdrijden – is nog maar net begonnen. In zijn kielzog potentiële groterondewinnaars als Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk, en begin dertigers als Robert Gesink en Bauke Mollema die ook nog goed zijn voor ritzeges in grote etappekoersen.

Bij de vrouwen is het niet anders. Olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen werd zondag als winnares van de Ronde van Vlaanderen op het podium geflankeerd door twee landgenoten.

Het Nederlandse wielrennen bloeit en dat is een prettige constatering in een periode waarin het Nederlandse (mannen)voetbal in een dal verkeert.

In het Commentaar geeft NRC zijn mening over belangrijke nieuwsfeiten. De commentatoren schrijven deze artikelen in samenspraak met de hoofdredactie.