Regering-Kurz

Oostenrijk wil hoofddoek op basisscholen verbieden

De Oostenrijkse regering wil een hoofddoekverbod voor meisjes invoeren op basisscholen en kinderdagverblijven. Bondskanselier Sebastian Kurz, van de eind vorig jaar aangetreden regeringscoalitie van de conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ, zei woensdag dat de „wet om kinderen te beschermen” deze zomer moet ingaan. Tijdens de presentatie van het plan zei Kurz dat steeds meer jonge meisjes in Oostenrijk een hoofddoek dragen. De conservatief-rechtse regering beschouwt het dragen van een hoofddoek op de basisschool als een bedreiging voor de Oostenrijkse cultuur. Mochten de plannen worden uitgewerkt dan treft het verbod volgens persbureau Reuters ‘meisjes tot ongeveer tien jaar oud’. Veel moslima’s gaan er pas een dragen als ze in de pubertijd zijn. (NRC)