Muller volgt Boer op als topman van Ahold Delhaize

Detailhandel Dick Boer noemt het ‘een logisch moment’ nu de fusie is afgerond. Frans Muller, tot 2016 aan het hoofd van Delhaize, volgt hem op.

Het Nederlandse-Belgische supermarktbedrijf Ahold Delhaize krijgt deze zomer een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter, Dick Boer, legt op 1 juli zijn functie neer, zo maakte het bedrijf donderdagochtend bekend. Hij wordt opgevolgd door Frans Muller, die tot aan de fusie met Ahold in 2016 aan het hoofd stond van de Belgische winkelketen Delhaize.

De 57-jarige Muller was bij Ahold Delhaize de afgelopen tijd verantwoordelijk voor het integreren van beide bedrijven. Binnen de raad van bestuur fungeerde hij bovendien als plaatsvervanger van Boer. Ook bestuurde Muller sinds eind 2016 Delhaize America, de bedrijfstak waaronder alle Amerikaanse supermarkten van de Belgische keten vallen.

In een verklaring wijst Ahold Delhaize donderdag op de ruime ervaring die Muller heeft opgedaan in de detailhandel. De Nederlander begon zijn loopbaan weliswaar in de luchtvaart, bij de goederentak van KLM, maar stapte in 1997 over naar groothandelaar Makro. Daar werkte hij zich in korte tijd op tot directeur.

Een paar jaar nadat Makro werd overgenomen door de Duitse detailhandelaar Metro promoveerde Muller tot hoofd van Metro Cash & Carry, de bedrijfstak waaronder ook elektronicaketen Media Markt viel. Die rol vervulde hij vijf jaar, totdat hij bij een reorganisatie in de top van Metro aan de kant werd gezet. Een half jaar later, in september 2013, trad Muller aan als topman van Delhaize.

Dat amper drie jaar later niet Muller, maar Boer de topman werd van Ahold Delhaize deerde Muller naar eigen zeggen niet. „Ik zie voor mezelf een mooie en cruciale rol weggelegd in het integratieproces”, zei hij destijds in een gesprek met NRC. „We hebben straks een omzet van 60 miljard dollar. We horen bij de grootste supermarktconcerns van de wereld.”

Voor topman Boer (60) voelt deze zomer als „een logisch moment” om de leiding over te dragen, nu de fusie tussen Ahold en Delhaize grotendeels voltooid is. Boer was sinds 2011 bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van Albert Heijn. Na zijn afscheid blijft hij nog tot halverwege volgend jaar aan als adviseur van Muller.

Naast de veranderingen in de top maakte Ahold Delhaize donderdag ook bekend dat Mats Jansson volgende week vertrekt als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij wordt opgevolgd door voormalig ING-topman Jan Hommen, die nu nog vicevoorzitter van dat toezichthoudende orgaan is.