Tiger Woods en de jacht op het groene jasje

Golf Deze donderdag begint de Masters op de baan van Augusta National. Alle ogen zijn gericht op de terugkeer van Tiger Woods, maar er zijn meer kanshebbers voor de titel.

Tiger Woods in actie donderdag op de Masters op de baan van Augusta National, in de Amerikaanse staat Georgia.
Tiger Woods in actie donderdag op de Masters op de baan van Augusta National, in de Amerikaanse staat Georgia. Foto AFP

The green jacket ligt weer klaar in Augusta, in de Amerikaanse staat Georgia. Vier speeldagen moeten uitwijzen wie de winnaar van de eerste major in het golf wordt dit jaar en het jasje krijgt omgehangen. De Masters behoort net als de PGA Championship, The Open Championship en de US Open tot de majors, de belangrijkste internationale golftoernooien.

De ogen zijn natuurlijk gericht op Tiger Woods, die na drie jaar terugkeert op een major. De Amerikaanse golflegende wist het toernooi vier keer te winnen. In 2015 deed hij voor het laatst mee aan de majors, maar op drie van de vier versies haalde hij, mede door blessures, de cut niet. Een glorieuze terugkeer behoort tot de verwachtingen, maar er zijn meer kandidaten voor de titel.

Ook de bookies zijn er niet uit. Wordt het Jordan Spieth, die door veel wedkantoren als favoriet wordt aangewezen, maar een matige seizoenstart kende? Of is de Noord-Ier Rory McIlroy helemaal terug na zijn toernooiwinst op Bay Hill? Of gaat toch Dustin Johnson, op dit moment de nummer één van de wereld, het groene jasje omarmen?

Lees hier over de recente Tiger Woods-biografie: Een legende, maar als mens misvormd

De loting voor de flights, de groep waarmee de golfers de baan lopen, koppelde McIlroy aan the new kid, Spanjaard Jon Rahm, en de Australiër Adam Scott. Dustin Johnson loopt samen met de runner-up van vorig jaar, de Engelsman Justin Rose en de Spanjaard Rafael Cabrera Bello zijn rondes. Tiger Woods gaat de baan in Augusta over met de Brit Tommy Fleetwood en de Australiër Marc Leishman.

De Amerikaanse media benoemden onder anderen Bubba Watson, winnaar van de WK matchplay eind vorige maand, good old Phil Mickelson, de Indiër Shubhankar Sharma en het 19-jarige Chileense talent Joaquín Niemann als outsiders voor de titel. Maar wie zijn er nog meer kanshebber voor het groene jasje? NRC pikte zes andere spelers uit het veld.