Cambridge Analytica

Facebook: data van 87 miljoen gebruikers misbruikt

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica heeft de data van mogelijk 87 miljoen Facebook-gebruikers misbruikt. Dat schrijft technisch directeur Mike Schroepfer van Facebook woensdag in een blog. Eerder werd het aantal getroffenen geschat op 50 miljoen. Tot 90.000 Nederlanders werden slachtoffer van het schandaal, zo meldt Facebook aan de NOS. Hierbij werden onder meer namen, woonplaatsen, foto’s, ‘likes’ en vriendenlijsten buitgemaakt. Het verschilt per gebruiker welke informatie Cambridge Analytica wist te bemachtigen. Het gros van de slachtoffers is Amerikaans. Hun data werd door Cambridge Analytica gebruikt om informatie te vergaren voor de campagne van de Republikeinen. Hiermee zou het bedrijf geholpen hebben om Donald Trump verkozen te krijgen als president. (NRC)