Arena wordt nog dit jaar Johan Cruijff Arena

Rond 25 april, de geboortedag van de in 2016 overleden topvoetballer Johan Cruijff, wordt het nieuwe logo onthuld.

Foto Bas Czerwinski/ANP

De Amsterdam Arena wordt nog dit jaar omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. Dat bevestigt een woordvoerder van het stadion donderdag. De discussie over de nieuwe naam van het voetbalstadion liep al twee jaar.

Met de start van het nieuwe voetbalseizoen begin september krijgt de thuisbasis van voetbalclub Ajax zijn nieuwe naam. Het nieuwe logo wordt al rond 25 april onthuld, de geboortedag van de in 2016 overleden topvoetballer. Volgens Henk Markerink, directeur van de Arena, is het “hoog tijd” dat Cruijff op deze manier wordt geëerd. Met de naamswijziging komt men tegemoet aan een “breed gedragen wens van Amsterdam”, aldus Markerink. De familie van Cruijff zegt donderdag blij te zijn dat het besluit na lang onderhandelen toch definitief is genomen, aldus ANP.

Lees ook: Wie zit dwars bij de Johan Cruijff Arena?

Dat de kwestie van de vernoeming zich al voortsleept sinds Cruijffs overlijden heeft te maken met de ingewikkelde bestuursstructuur van het stadion. Vele partijen moesten akkoord gaan met de naamswijziging. De discussie raakte in een stroomversnelling toen de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan pleitte voor de naamswijziging en druk zette op de deelnemende partijen.

Toch moest hij ook rekening houden met de belangen van de gemeente Amsterdam, die 48 procent van de certificaten van aandeel (zonder zeggenschap) in handen heeft. Ajax heeft 13 procent in handen en wil het gemeentedeel al langer overnemen, maar dan wel met zeggenschap. Ook speelde mee dat bij een hernoeming naar de Cruijff Arena het aantrekken van een commerciële stadionnaamsponsor er niet meer in zit.

Teleurstelling

Vorig jaar april hadden alle betrokken partijen, dankzij Van der Laan, de intentie al uitgesproken het stadion te hernoemen. Ook de eigendomsverhouding en de bedrijfsvoering zouden opnieuw worden besproken, maar gesprekken hierover leidden niet tot een oplossing.

Dat het zo lang duurde het Ajax-stadion te hernoemen, leidde tot teleurstelling bij fans en de familie van Cruijff. In een column in De Telegraaf schreef zoon Jordi eind maart dat hij het teleurstellend vond dat het juridische en financiële gesteggel rondom de naamsverandering zo lang duurde:

“Het grote publiek kent mijn vader als iemand met creatieve antwoorden. Maar die creativiteit zagen we ook thuis, in de manier waarop hij problemen tackelde. Het is daarom extra teleurstellend dat er nog steeds geen oplossing is voor de naamgeving van het Ajax-stadion. Hopelijk is het een kwestie van tijd dat de gemeente Amsterdam, de Arena en Ajax alsnog de Cruijff Arena presenteren.”

Lees het interview met Jordi Cruijff in NRC: ‘Ik heb zijn charisma niet, er is maar één Johan Cruijff’

Hernoeming Stadionplein

Niet alleen de Arena draagt binnenkort een andere naam, ook wil de gemeente het Amsterdamse Stadionplein omdopen tot Johan Cruijffplein. De beslissing van het college stuitte op veel verontwaardiging van omwonenden van het plein en het nabijgelegen Olympisch Stadion. Zij zouden hierover niet geraadpleegd zijn.