VS-China: dreigementen over en weer

Handelsoorlog Dinsdag kondigden de VS grote importheffingen aan. Woensdag dreigde China ogenblikkelijk met vergelijkbare maatregelen.

Het laden van uit de VS geïmporteerde sojabonen in de haven van Nantong in de Chinese provincie Jiangsu.
Het laden van uit de VS geïmporteerde sojabonen in de haven van Nantong in de Chinese provincie Jiangsu. Foto Chinatopix/AP

. De zorg over een mogelijke handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld neemt toe, nu de Verenigde Staten en China elkaar treffen met handelstarieven op grote hoeveelheden goederen. Het betreft maatregelen die op zijn vroegst over twee maanden ingaan.

Dinsdag kondigde de Amerikaanse regering aan voor welke producten de aangekondigde importheffingen ter waarde van 50 miljard dollar (41 miljard euro) gelden. De lijst omvat ongeveer 1.300 producten uit China, met importheffingen van 25 procent op technologieproducten, onder meer op medische apparatuur, halfgeleiders, vliegtuigonderdelen en batterijen.

China sloeg meteen woensdag terug met nieuwe tarieven van 25 procent op 106 Amerikaanse producten, waaronder sojabonen, auto’s en chemicaliën, zo maakte de staats-tv CCTV bekend. „We hebben het zelfvertrouwen en het vermogen om te reageren op protectionistische maatregelen van de Verenigde Staten”, aldus het Chinese ministerie van Handel in een verklaring.

In de VS volgt een consultatieronde voor de industrie, waarna de maatregelen over twee maanden in werking zouden kunnen treden. Wanneer de Chinese maatregelen zouden moeten ingaan, is onduidelijk.

Copyrights en patenten

China had vorig jaar een handelsoverschot ter waarde van 375 miljard dollar met de VS. Trump heeft beloofd dit met 100 miljard dollar terug te dringen. Zijn maatregelen zijn bedoeld als sanctie tegen Chinese handelsmethoden, naar aanleiding van onderzoek van het Witte Huis naar vermeende Chinese inbreuken op Amerikaans intellectueel eigendom. De VS willen Chinese pogingen tegenwerken om hun binnenlandse technologiesector en geavanceerde industrie verder te ontwikkelen.

Terwijl beide landen hun straffe maatregelen de wereld in trompetteren, vinden tegelijkertijd gesprekken achter de schermen plaats. De Amerikanen proberen de Chinezen zo te bewegen terughoudender te zijn met de frequente inbreuken op copyrights en patenten die de Amerikanen zeggen geconstateerd te hebben.

Reactie op reactie

De voorgenomen maatregelen van de regering-Trump volgen op de afkondiging door China, maandag, van importheffingen op 3 miljard dollar aan Amerikaanse producten, waaronder fruit, varkensvlees en wijn.

Die stap werd weer gezet uit protest tegen de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit China, die Trump vorige maand heeft aangekondigd. Hij zei toen al later met meer maatregelen te zullen komen.

De VS proberen met hun maatregelen consumentenelektronica grotendeels te sparen, om Amerikaanse consumenten te ontzien. Zo worden iPhones van Apple en laptops van Dell niet getroffen. Ook kleding en schoenen blijven buiten schot.

Trump haastte zich woensdag om via Twitter duidelijk te maken niet in een handelsoorlog met China te zitten. Hij herhaalde dat het draait om het torenhoge handelstekort én de diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom. „Dat kunnen we niet laten voortduren!” Dinsdag bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen liet Trump al doorschemeren dat hij met China wil onderhandelen.

In eigen land ziet Trump zich geconfronteerd met de afwijzing van zijn maatregelen door zowel de landbouw- als de luchtvaartsector, die bij het ingaan van China’s tegenmaatregelen hard getroffen worden. De Amerikaanse aandelenkoersen daalden woensdag flink doordat de Chinese maatregelen harder waren dan verwacht. Vooral industriële bedrijven als Boeing en Caterpillar kregen klappen. De markten in China reageerden overwegend kalm.