China en VS bestoken elkaar met importheffingen

Handel Het handelsconflict tussen de VS en China escaleert: beide landen kondigen importheffingen aan op elkaars producten ter waarde van 50 miljard dollar.

Havenarbeiders laden Amerikaanse sojabonen in de Chinese havenstad Nantong op 22 maart. Amerikaanse sojabonen worden mogelijk het doelwit van Chinese vergeldingsmaatregelen na de aankondiging op dinsdag van nieuwe Amerikaanse importheffingen op 1300 producten uit China.
Havenarbeiders laden Amerikaanse sojabonen in de Chinese havenstad Nantong op 22 maart. Amerikaanse sojabonen worden mogelijk het doelwit van Chinese vergeldingsmaatregelen na de aankondiging op dinsdag van nieuwe Amerikaanse importheffingen op 1300 producten uit China. Foto Chinatopix / AP

De Amerikaanse regering heeft dinsdag importheffingen aangekondigd op ongeveer 1.300 producten uit China, een nieuw salvo in het groeiende handelsconflict tussen beide landen. China heeft het plan scherp veroordeeld en verklaard evenredige tegenmaatregelen te zullen nemen, meldt persbureau AP.

De regering van president Donald Trump wil importheffingen instellen van 25 procent op Chinese technologieproducten ter waarde van 50 miljard dollar (41 miljard euro), maakte de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger dinsdag bekend. Een lijst van getroffen producten omvat onder meer medische apparatuur, halfgeleiders, vliegtuigonderdelen en batterijen. De maatregelen moeten over ongeveer twee maanden ingaan, na een inspraakprocedure.

De nieuwe heffingen zijn bedoeld als sanctie tegen Chinese handelspraktijken, naar aanleiding van een onderzoek van het Witte Huis naar de manier waarop China omgaat met intellectueel eigendom. De VS willen Chinese pogingen tegenwerken om de binnenlandse technologiesector en geavanceerde industrie verder te ontwikkelen.

Lees ook: Dit zijn de gangmakers van Trumps protectionisme

De voorgenomen maatregelen van de regering-Trump volgen op de afkondiging door China, op maandag, van importheffingen ter waarde van 3 miljard dollar op Amerikaanse importproducten, waaronder fruit, varkensvlees en wijn. Die stap werd gezet uit protest tegen de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit China, die Trump vorige maand heeft aangekondigd.

Mogelijke vergeldingsmaatregelen

,,We hebben het zelfvertrouwen en het vermogen om te reageren op protectionistische maatregelen door de Verenigde Staten”, aldus het Chinese ministerie van Handel woensdag in een verklaring, volgens staatspersbureau Xinhua. Het ministerie noemde geen specifieke importproducten die kunnen worden getroffen door vergeldingsmaatregelen, maar economen gaan ervan uit dat Amerikaanse sojabonen, vliegtuigen van Boeing en bedrijfsapparatuur mogelijke doelwitten zijn, aldus Reuters.

Consumentenelectronica worden grotendeels gespaard in het plan, om Amerikaanse consumenten te ontzien. Zo worden iPhones van Apple en laptops van Dell niet getroffen. Ook kleding en schoenen blijven buiten schot. Volgens Reuters heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger de producten op de lijst gekozen om Chinese exporteurs te treffen, maar Amerikaanse consumenten te ontzien.