ThuiskokPompoenhumus

We beginnen vandaag met deze humus. Morgen maken we er het bijpassende warme brood bij.

Zet de kikkererwten op in ruim water en kook ze in 50-60 minuten beetgaar. Giet af, maar vang een gedeelte van het kookvocht op. Verwarm de oven voor op 170 graden. Schep met een lepel de pitten en draden uit de pompoen en snijd hem in grove stukken; verwijder de schil. Snijd de parten vervolgens in gelijkmatige blokjes en besprenkel deze met olijfolie.

Doe de pompoenblokjes in een met bakpapier bekleedde ovenschaal en zet 30 minuten in de oven. Ontzuur ondertussen de tomatenpuree en voeg de voorgekookte kikkererwten toe met wat kookvocht. Pers de knoflook en voeg samen met de tahini en komijn toe aan de pan. Giet vervolgens de room en het limoensap erbij en laat 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Doe de massa in een keukenmachine, samen met de mascarpone en voeg in stappen de geroosterde pompoenblokjes toe. Giet nu – al draaiende en straalsgewijs – de olijfolie erbij en een gedeelte van het kikkererwtenkookvocht.

Draai af tot de humus mooi zalvig is en breng op smaak met zout, peper en piment d’Espelette.