Russisch voorstel gezamenlijk onderzoek naar zenuwgasaanval weggestemd

De Russische ex-spion Skripal en zijn dochter werden vorige maand vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. De VS en meerdere EU-landen beschuldigen Moskou ervan achter de aanval te zitten.

De Russische ambassadeur Aleksandr Sjoelgin (midden link) bij een persconferentie op de Russische ambassade in Den Haag.
De Russische ambassadeur Aleksandr Sjoelgin (midden link) bij een persconferentie op de Russische ambassade in Den Haag. Foto Peter de Jong/AP

Een Russisch voorstel om een nieuw onderzoek te laten uitvoeren naar de moordpoging op de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal is woensdag door een meerderheid van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) weggestemd. Vijftien lidstaten stemden in Den Haag tegen, zes voor. Zestien landen onthielden zich van stemming.

Twitter avatar OPCW OPCW In case you missed it: Find Statements from the Fifty-Seventh Meeting of the #OPCW Executive Council (ECM-57) here: https://t.co/gTP2n056vS https://t.co/FGRRIzUvRP

De 66-jarige Skripal en zijn dochter werden vorige maand met het krachtige zenuwgas novitsjok vergiftigd in het Britse Salisbury. De ex-spion verkeert nog steeds in kritieke toestand, zijn dochter inmiddels niet meer. Het nieuwe onderzoek zou door de OPCW als geheel moeten worden uitgevoerd.

De Verenigde Staten en meerdere EU-landen beschuldigen de Russische regering ervan achter de aanval te zitten. In reactie op de moordpoging zetten de Verenigde Staten en meerdere EU-landen tientallen Russische diplomaten uit.

Rusland boos

Moskou ontkent achter de zenuwgasaanval te zitten. Rusland reageerde woensdag dan ook woedend op de uitslag van de OPCW-stemming. De Russische ambassadeur in Nederland Aleksandr Sjoelgin zei na afloop dat Rusland al zijn chemische wapenvoorraden vernietigd heeft, zoals afgesproken met de OPCW. Volgens Sjoelgin maken Londen en andere westerse landen zich schuldig aan schendingen van het internationaal recht.

Lees ook: Kunnen de Russen ook gelijk hebben?

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson reageerde juist verheugd op de uitslag van de stemming. “Rusland heeft één doel gehad sinds de poging tot moordpoging op Britse bodem met een chemisch wapen: om de waarheid te verhullen en het publiek te verwarren”, aldus Johnson. “De internationale gemeenschap heeft wederom deze tactieken doorzien.” Eerder noemde de Britse regering een voorstel van Rusland om samen de aanval te onderzoeken “pervers”.

Eerder op de dag riep Rusland op tot een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad om te spreken over de aantijgingen. De Raad komt donderdag bijeen.