Nog meer stakingen bij Air France

Personeel van de Franse luchtvaartmaatschappij legt op 17, 18, 23 en 24 april het werk neer. Eerder werden stakingen op 7, 10 en 11 april aangekondigd.

Foto Eric Gaillard / Reuters

De Franse vakbonden hebben woensdag nog eens vier data aangekondigd waarop medewerkers van Air France gaan staken. Op 17, 18, 23 en 24 april legt een deel van de piloten en het cabine- en grondpersoneel het werk neer. De bonden kondigden al eerder werkonderbrekingen aan op 7, 10 en 11 april.

Het personeel van Air France eist een loonsverhoging van 6 procent voor alle medewerkers, als beloning voor de verbeterde resultaten van de luchtvaartmaatschappij. De leiding van Air France heeft tot nu toe telkens geweigerd hiermee in te stemmen. Het bedrijf steekt de winst liever in nieuwe vliegtuigen. De nieuwe stakingsdata werden aangekondigd na een mislukt overleg tussen de vakbonden en Air France.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Wéér nieuwe stakingsdagen bij Air France, meldt AFP: 7, 10, 11, 17, 18, 23 en 24 april. Deel loopt gelijk met treinstaking, dus grote problemen verwacht.

Spoorstakingen

Een deel van de nieuwe data valt samen met de grootschalige spoorwegstakingen die eerder deze week van start gingen. Hierdoor wordt het transport binnen Frankrijk dus nog ernstiger verhinderd. De spoormedewerkers protesteren tegen aangekondigde hervormingen, waarbij gunstige arbeidsvoorwaarden op de schop gaan.

Lees ook: Grote staking is een test voor Macron

Het Air France-personeel staakte eerder al op 22 februari, 23 en 30 maart en afgelopen dinsdag. Bij de stakingen blijft zeker een kwart van de vliegtuigen aan de grond. Behalve in de luchtvaart en het treinverkeer wordt ook gestaakt door vuilnis- en energiebedrijven.