Marijnissen stiekem niet in ‘commissie-stiekem’

De Haagse StemmingVandaag wachten we 106 dagen op het integriteitsonderzoek naar Wybren van Haga. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Marijnissen wil geen geheimpjes bewaren. Ministers willen/kunnen wensen van de Kamer niet uitvoeren. En de SGP omarmt het referendum.

NIETS TE ZIEN HIER: Een ogenschijnlijk onschuldige benoeming gisteren in de Tweede Kamer. Om de balans tussen de coalitie en oppositie recht te doen werd de ‘commissie-stiekem’, de commissie van fractievoorzitters die regelmatig wordt bijgepraat over en door de inlichtingendiensten, uitgebreid van vijf naar zes leden en treedt Lodewijk Asscher toe. Op basis van zetelomvang maakt de PvdA echter helemaal geen aanspraak op die plek in de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), viel verslaggever Pim van den Dool op. Die kwam Lilian Marijnissen toe. Urenlang deed de SP er geheimzinnig over, maar ‘s avonds kwam alsnog de verklaring: Marijnissen wil “de regering in openheid kunnen controleren en dat maakt deze commissie niet mogelijk omdat hier complete geheimhouding geldt”. Ook haar vader/voorganger wilde om die reden niet in de commissie, maar Agnes Kant en Emile Roemer zaten er juist wel in.

KAMER VS DE HAATIMAMS: Haatimams keihard aanpakken. Het is geen Wilderiaanse oneliner meer, maar de mening die bijna de hele Kamer is toegedaan, zo bleek tijdens het debat over de haatimam van de week (die een andere was dan de haatimam van vorige week). Vooral de PvdA probeert het kabinet rechts in te halen door te roepen om maatregelen om radicale predikers de mond te snoeren. Maar Ferdinand Grapperhaus (die van de ketel van rechtsstatelijkheid) is niet van plan de vrijheid van meningsuiting in te perken, herhaalde hij gisteren. Dat zou overigens ook tot frequenterer vervolging van Kamerleden zelf kunnen leiden. Justitiewatcher Mark Lievisse Adriaanse analyseert dat Grapperhaus vrijwel alleen staat en roept fundamentele vragen op. “Hoe de overheid binnen de grenzen van de rechtsstaat mensen en groepen kan aanpakken die zelf de rechtsstaat zouden bedreigen? Hoe democratisch is de staat in het bestrijden van antidemocratische organisaties? En hoe tolerant tegen intolerantie?”

KAMER VS DE GRAAIBANKIERS: Een CDA-collega die ook weinig tot niets kan met de ‘aanpakken’-wens van de Kamer is Wopke Hoekstra. Een maand na de - door ophef ongedaan gemaakte - loonverdubbeling van ING-baas Ralph Hamers concludeert de minister van Financiën dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens banken beschermt hun vaste beloning helemaal zelf te bepalen. Wel wil Hoekstra drie kleinere maatregelen ‘verkennen’. Zelfs het opzeggen van de staatsrekening bij ING bleek niet zomaar te kunnen. “De loonsverhoging van Hamers bood geen juridische grond om het contract met ING als huisbankier op te zeggen”, aldus Hoekstra in een interview met Philip de Witt Wijnen.

KAMER VS DE RUSSEN: BuZa-minister Stef Blok wil Nederland geen voorloper maken in Europa als het gaat om het opleggen van reisverboden aan en het bevriezen van tegoeden van personen die beschuldigd worden van grove mensenrechtenschendingen en grootschalige corruptie, maar dat was buiten zijn coalitiepartners gerekend. Een CDA-motie met hulp van D66 riep de VVD-minister gisteren op toch zogeheten Magnitsky-wetgeving te initiëren. Dit kan de relatie met Rusland verder onder druk zetten.

(ON)GEVRAAGD ADVIES: Een advies waar het vorige kabinet om vroeg, plaatst Carola Schouten voor een probleem. De Landbouwminister (de boerendochter) moet van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur de veestapel drastisch inkrimpen om de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs te halen. Zonder maatregelen stoot in 2050 de landbouw alleen al de maximale hoeveelheid Nederlandse broeikasgassen uit, zo is becijferd. Dat is niet op te lossen met technologische ingrepen waar het kabinet in het regeerakkoord op mikt. Ook adviseert de raad een vleestaks, een btw van 21 in plaats van 6 (straks 9) procent. “We hebben jarenlang te weinig betaald voor dierlijke producten, omdat de kosten voor het milieu en CO2-uitstoot niet mee zijn geteld”, aldus Krijn Poppe, voorzitter van de adviescommissie.

SGP VS D66: Politiek opportunisme is niemand vreemd, ook de SGP niet als het op politieke vernieuwing aankomt. Vorige week ontstond ruzie in de commissie Binnenlandse Zaken in de Eerste Kamer omdat de bijna-gedoogpartij in de tweede parlementaire ronde van de grondwetswijziging wat betreft de deconstitutionalisering van burgemeestersbenoemingen (een D66-formatiesuccesje) opnieuw een forse verzameling aan experts wil horen. Het argument daarvoor is dat beide SGP-senatoren bij de behandeling in eerste termijn nog niet in de Eerste Kamer zaten. Ondertussen omarmt de referendumhatende partij nu plots een referendum over de donorwet.

WAT WIJ VOLGEN: Wellicht kan de SGP ook een spaak in het wiel steken als de Tweede Kamer vandaag het D66-initiatief om de koning te mogen beledigen behandelt. Daarnaast praat de Kamer over liquidaties in en rond de onderwereld en is er een debat met Hoekstra over de beloningen bij ING. En wie doet de debataanvraag over het tekort aan kinderpornorechercheurs dat RTL meldt? En de verdwenen subsidiemiljoenen in het inmiddels ter ziele gegane Institute voor Global Justice, waarvan de Volkskrant vandaag de ondergang reconstrueert?

QUOTE VAN DE DAG:

“Lilian Marijnissen heeft altijd reserves gehad bij deze commissie en is op grond van de ervaringen van haar voorganger tot deze afweging is gekomen.”

Een SP-woordvoerder verklaart waarom de nieuwe partijleider geen onderdeel wil uitmaken van de ‘commissie-stiekem’.