K-pop

Zuid-Koreaanse band ontroert leider Kim

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA verspreidde de foto gretig: de leider Kim Jong-un en zijn vrouw staan tussen de Zuid-Koreaanse artiesten die in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang optraden. De K-pop meidengroep Red Velvet gaf zondag een eerste concert, dinsdagavond volgde een tweede. Het eerste concert, georganiseerd onder de vlag ‘De lente komt eraan’, had Kim ontroerd, liet KCNA weten. Het was voor het eerst in ruim tien jaar dat een Zuid-Koreaanse band in Noord-Korrea optrad. Behalve het vrolijke Red Velvet trad singer-songwriter Cho Yong-pil – enigszins lijkend op Elton John – met gevoelige liedjes op. De ontvangst van de muzikanten vond plaats tegen de achtergrond van diplomatieke toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. Enkele jaren geleden nog liet Zuid-Korea de K-pop-liedjes uit luidsprekers aan de Noord-Koreaanse grens schallen, bij wijze van psychologische oorlogvoering. Noord-Korea dreigde met een totale oorlog als de muziek niet uitging. Er werden toen zelfs waarschuwingsschoten gelost. (NRC)