Jihadist bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel

De 23-jarige Marouane B. reisde in november 2013 af naar Syrië om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De rechtbank van Rotterdam.
De rechtbank van Rotterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Jihadist Marouane B. (23) uit Arnhem is bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam op woensdag bepaald.

B. reisde in november 2013 naar Syrië waar hij zich aansloot bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jihadist is zeer waarschijnlijk nog in leven. Zijn advocaat Barbara Klunder zegt tegenover NRC dat ze recent nog contact met hem heeft gehad, “maar ik weet niet waar hij zich bevindt”. B. zou in december 2017 zijn eigen dood in scene hebben gezet zodat hij makkelijker kon vluchten naar Turkije.

Geen verzachtende omstandigheden

Als strafverzwarende omstandigheden noemt de rechter de “actieve deelname” van de veroordeelde aan de gewapende strijd in Syrië. B. nam deel aan het uitroepen van het kalifaat. Tevens was hij onderdeel van IS toen de terreurbeweging meerdere aanslagen pleegde en op gewelddadige wijze burgers executeerde, zo luidt het vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

Belangrijk bewijs voor de deelname van B. aan de gewapende strijd in Syrië is een ingevuld aanmeldformulier van IS. Deze oogt authentiek, zegt de persofficier van de Rotterdamse rechtbank in een toelichting op het vonnis. Daarnaast heeft B. in een chatconversatie met een getuige gezegd dat hij aanwezig was bij onthoofdingen die “gepleegd werden door zijn mannen”. Het is onduidelijk of B. een leidinggevende rol vervulde bij IS.

De rechter heeft ook een interview van B. met WNL gebruikt als bewijsmateriaal. De jihadist liet in augustus 2017 weten dat hij zou deelnemen aan het laatste offensief van IS in Mayadin en wanneer hij dat zou overleven dan wilde hij terugkeren naar Nederland.

Dat B. uitreisde in een periode dat er in Nederland nog weinig bekend was over de wreedheden van IS noemt de rechter geen verzachtende omstandigheid. “Ook daarvoor was IS verantwoordelijk voor gewelddadige incidenten”.

Reactie advocaat van B.

Advocaat Klunder heeft moeite met deze algemene redenatie van de rechtbank, zo laat ze weten.

“Gezien zijn jonge leeftijd en de motivatie van mijn cliënt om naar Syrië af te reizen, zou de rechtbank meer oog moet hebben voor zijn persoonlijke omstandigheden”.

Volgens Klunder wilde B. strijden tegen onrechtvaardigheid en Syriërs helpen die slachtoffer werden van het regime van president Assad. De advocaat verwacht niet dat B. in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.