Recensie

Recensie Muziek

GoGo Penguin blijft voortdurend kolken

    • Amanda Kuyper

Het is opmerkelijk hoe vlot GoGo Penguin uit Manchester zijn opmars aan het maken is. Met om de twee jaar een nieuw album, de laatst twee voor het label Blue Note, hebben Chris Illingworth (piano), Rob Tuner (drums) en Nick Blacka (bas) hun moderne triojazz ijlings naar een breed publiek weten te brengen.

A Humdrum Star, een geslaagde combinatie van jazz met uit de dance herkenbare structuren, is daar het bewijs van. Het is een album waarop de met pop en rock versmolten invloed van bands als Esbjörn Svensson Trio of The Bad Plus weer goed te horen is. Maar vooral valt op hoe de muziek nooit stil staat. Ook als-ie niet klinkt, want de rust is soms minstens zo veelzeggend. Met sterk spel draait GoGo Penguin voortdurend in kolken. Met dwarse elementen gaat het in tracks als ‘Strid’ en ‘Reactor’ in repetitieve patronen steeds weer naar razende climaxen toe.