‘Dader schietpartij YouTube was boos op bedrijf’

De vermoedelijke schutter, een vrouw, heeft zichzelf omgebracht, melden de autoriteiten. Haar vader zou de politie eerder deze week hebben gewaarschuwd.

Het hoofd van de politie van San Bruno spreekt met de pers na de schietpartij.
Het hoofd van de politie van San Bruno spreekt met de pers na de schietpartij. Foto Jeffrey Dastin/Reuters

Bij een schietpartij op het hoofdkantoor van YouTube nabij San Francisco in Californië zijn dinsdag drie mensen gewond geraakt. De schutter, een vrouw, heeft zichzelf omgebracht. Dat meldt de politie van San Bruno.

Twitter avatar SanBrunoPolice San Bruno Police The suspected shooter in today’s YouTube incident has been identified. Please see press release for details - https://t.co/Xvr2l9bB9s https://t.co/NEBoX3WWK5

De schutter heet Nasim Aghdam, een 39-jarige vrouw uit San Diego. Dit bevestigt de politie in een persbericht na berichtgeving in Amerikaanse media. Volgens persbureau AP was de vrouw boos op de videodienst omdat die haar niet meer zou uitbetalen voor de video’s die ze op het platform publiceerde. Haar vader, Ismail Aghdam, zou de politie eerder deze week hebben gewaarschuwd dat zijn dochter met kwade bedoelingen het hoofdkantoor van YouTube zou kunnen bezoeken “omdat ze het bedrijf haat”, aldus AP.

Kritieke toestand

De politie meldt het motief voor de schietpartij nog te onderzoeken. Er zou geen bewijs gevonden zijn dat de dader de slachtoffers kende. Ook lijkt het er niet op dat de vrouw de slachtoffers om een specifieke reden uitkoos. Volgens de autoriteiten gaat het waarschijnlijk niet om terrorisme.

Drie mensen met schotwonden zijn naar een ziekenhuis in San Francisco gebracht. Een 36-jarige man verkeert in kritieke toestand, en een 32-jarige vrouw in ernstige toestand. Een 27-jarige vrouw zou er redelijk aan toe zijn. Eerder meldde de politie dat er vier gewonden zouden zijn gevallen. De vierde persoon liep een enkelblessure op.

Vijftien schoten

De schietpartij, die zich rond lunchtijd voltrok op een binnenplaats van het complex, leidde tot paniek onder werknemers van de online videodienst in San Bruno, ten zuiden van San Francisco. Mensen probeerden te vluchten of beschutting te zoeken, melden ooggetuigen. Op een lokaal televisiestation was te zien hoe werknemers het gebouw uitkwamen met hun handen omhoog.

De dader zou hebben geschoten met een pistool. Volgens ooggetuigen in een restaurant aan de overkant van de straat werden er ongeveer vijftien schoten gelost.

Alphabet, het moederbedrijf van Google waar YouTube onder valt, zegt de situatie te onderzoeken in samenwerking met de autoriteiten. Op het hoofdkantoor werken meer dan 1.100 mensen.

Twitter avatar Google_Comms Google Communications We continue to actively coordinate with local authorities and hospitals. Our Security team has been working closely with authorities to evacuate the buildings and ensure the safety of employees in the area.

Medewerker van de videodienst Vadim Lavrusik tweette dat er schoten in het gebouw te horen waren en dat er mensen wegrenden. Hij zou zich met collega’s in een gebarricadeerde kamer hebben verscholen en werd vervolgens geëvacueerd, schrijft hij op Twitter.

Twitter avatar Lavrusik Vadim Lavrusik Active shooter at YouTube HQ. Heard shots and saw people running while at my desk. Now barricaded inside a room with coworkers.

Dit bericht is geactualiseerd. Het aantal gewonden is teruggebracht van vier naar drie.