Israëlische migrantendeal met VN gaat definitief niet door

Netanyahu trekt een eerder door hem gemaakt akkoord met de Verenigde Naties in vanwege kritiek vanuit zijn coalitie.

Migranten dragen kettingen tijdens een demonstratie in Tel Aviv. Zij protesteren tegen het besluit om het akkoord over het lot van de migranten, uit te stellen.
Migranten dragen kettingen tijdens een demonstratie in Tel Aviv. Zij protesteren tegen het besluit om het akkoord over het lot van de migranten, uit te stellen. Foto Sebastian Scheiner/AP

De deal die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag bekendmaakte over de status van minstens 35.000 Afrikaanse migranten in Israël, gaat niet door. Dat meldt AP dinsdag. Begin deze week beloofde Netanyahu dat asielzoekers die niet in het Westen zouden worden opgenomen, in Israël mochten blijven. Na hevige kritiek van zijn coalitie trekt hij deze belofte aan de Verenigde Naties weer in.

Netanyahu wilde westerse landen ruim de helft van de minstens 35.000 Afrikaanse migranten in Israël laten opnemen. Migranten die niet zouden worden uitgezet naar onder andere Canada, Duitsland en Italië, konden in Israël blijven. Ongeveer 17.000 mensen zouden onder het akkoord kunnen blijven. Duitse en Italiaanse autoriteiten zeiden niet op de hoogte te zijn van een dergelijke overeenkomst.

De ongeveer 39.000 migranten in Israël – uit landen als Eritrea, Soedan en Zuid-Soedan – krijgen in Israël maar moeilijk een verblijfsvergunning. Eerder probeerde de Israëlische regering hen met geldpremies te laten terugkeren. In januari dit jaar kondigde Netanyahu aan serieus werk te willen maken van de uitzettingen, wat stuitte op verzet van migranten en Israëliërs.

Lot van migranten nu onduidelijk

Mensenrechtenorganisaties waren eerder blij met de deal, maar direct na het bereiken van het akkoord met de VN volgde hevige kritiek van leden van Netanyahu’s Likud-partij en de rechtse coalitiepartner Het Joodse Huis. Het aantal migranten dat onder het akkoord in Israël zou blijven, is volgens de rechtse tegenstanders te groot. Vanwege de kritiek zette Netanyahu het akkoord, enkele uren nadat het was aangekondigd, in de koelkast.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dinsdag met Netanyahu in contact te blijven over het akkoord. Volgens de organisatie is het akkoord gunstig voor Israël, de internationale gemeenschap en de migranten. Voor de verblijfsstatus van de Afrikaanse asielzoekers in Israël moet nu vooralsnog een nieuwe oplossing worden gezocht.

Lees ook: Hoe kan juist Israël asielzoekers uitzetten?

De premier sprak dinsdag met boze inwoners van de stad Tel Aviv, in wijken waar veel migranten wonen. Zij uitten hun bezorgdheid over het akkoord. Netanyahu heeft daarop naar eigen zeggen de voors en tegens afgewogen. De huidige voorzitter van de Arbeiderspartij Avi Gabbay, een tegenstander van Netanyahu, zegt de beslissing de deal niet door te laten gaan te “betreuren” en de politieke gang van zaken “beangstigend” te vinden.