Franse stakers leggen spoorwegen plat

Dinsdag begint een periode van staken door medewerkers van de Franse spoorwegen: elke week leggen zij twee dagen het werk neer, uit woede over aangekondigde hervormingen.

Het treinstation Lyon-Perrache tijdens een eerdere stakingsdag, op 22 maart van dit jaar.
Het treinstation Lyon-Perrache tijdens een eerdere stakingsdag, op 22 maart van dit jaar. Foto Laurent Cipriani/AP

Medewerkers van de Franse spoorwegen beginnen op dinsdag met grootschalige stakingen, waardoor bijna al het treinverkeer wordt stilgelegd. Op dinsdag en woensdag kan door de acties slechts 12 procent van de TGV’s, 13 procent van de intercity’s en 6 procent van de regionale treinen (TER’s) rijden. Ook het treinverkeer rond de Parijse voorsteden wordt verstoord.

De vakbonden die actief zijn bij SNCF, het nationale spoorbedrijf, zeggen bereid te zijn de stakingen langere tijd aan te houden. Tot eind juni leggen de treinmedewerkers twee dagen per week het werk neer.

Waarom staken de treinmedewerkers in Frankrijk? Ze willen hun ‘speciale statuut’ behouden.

De spoorwegmedewerkers (cheminots) protesteren met hun acties tegen de aangekondigde hervormingen van SNCF. De Franse regering wil snijden in de gunstige arbeidsvoorwaarden, zoals de pensioengerechtigde leeftijd, die volgens een speciaal statuut gelden voor de werknemers van de spoorwegen. Volgens het statuut kan zittend personeel vanaf 57 jaar met pensioen; rijdend personeel is met een leeftijd van 52 jaar pensioengerechtigd.

De eerste stakingen begonnen maandagavond, maar leidden ondanks de reizigers vanwege Pasen niet tot buitengewone drukte, aldus persbureau AFP. De treinen die dinsdagochtend wel reden zaten slechts halfvol, meldt de Franse televisiezender France 3. Op sommige stations zijn politieagenten aanwezig om cheminots ervan te weerhouden de treinen tegen te houden.

Twitter avatar F3htenormandie France 3 Normandie #Greve3avril les policiers sont présents si le personnel gréviste pertube les départs des trains pour le moment aucun incident le premier train est parti à l’heure et à moitié vide #Rouen https://t.co/A8S20pbtFS
De situatie bij het Franse nationale spoorbedrijf SNCF is “alarmerend”, zei premier Philippe in februari. De regering wil het bedrijf per decreet hervormen.

Andere werknemers staken ook

Dinsdag komen behalve het personeel van de spoorwegen ook de werknemers in andere sectoren waarvoor hervormingen zijn aangekondigd in actie, zoals bij vuilnis- en energiebedrijven.

Ook het personeel van Air France heeft stakingen afgekondigd, vanwege onderhandelingen over salarissen. De pilotenvakbonden verwachten dat van de luchtvaartmaatschappij meer dan 32 procent van de piloten, 20 procent van het cabinepersoneel en 15 procent van het grondpersoneel zal deelnemen aan de stakingen. Een kwart van de Air France-vluchten zal aan de grond blijven.