Foto’s verspreid, verdachten opgepakt

Moordzaak

De vrijgegeven beelden.
De vrijgegeven beelden. Beeld Politie

De politie heeft dinsdag foto’s verspreid van de vermoedelijke moordenaar van de broer van kroongetuige Nabil B., Reduan. Ze wil zo proberen de kleding te vinden die de schutter droeg toen hij Reduan donderdag in Amsterdam doodschoot. De beelden komen van een bewakingscamera bij de plaats van het delict.

De vermoorde man is de broer van Nabil B., kroongetuige in een grootscheeps onderzoek naar de zogenoemde mocromaffia. Reduan stond, wegens de risico’s van de getuigenis van zijn broer, onder beperkte politiebescherming.

De politie heeft vrijdagavond een 41-jarige man aangehouden in Hilversum, nadat een match was gevonden tussen DNA van de plek van de moord en data van het Nederlands Forensisch Instituut. De politie vermoedt dat de arrestant degene is die Reduan heeft doodgeschoten. Dit weekend zijn nog twee anderen opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslag.

Na de moord heeft de schutter zijn kleding gedumpt. De politie zoekt die spullen nu, in de hoop dat er sporen op zitten die als bewijs kunnen dienen.

Nog vóór de arrestatie van de verdachte overwogen politie en justitie de beelden al vrij te geven. Vraag daarbij was of vrijgave kon leiden tot strafvermindering. Die kans bestaat in een rechtszaak als de autoriteiten niet eerst alle minder ingrijpende opsporingsmethoden hebben ingezet. Een woordvoerder van het Openbaar Minsterie zegt dat er een zorgvuldige afweging is gemaakt.