Datingapp Grindr deelt hiv-status met derden

Grindr deelt persoonlijke informatie van gebruikers met bedrijven die werden ingehuurd om de app te verbeteren.

De datingapp Grindr deelt persoonlijke informatie, zoals HIV-status, met derden.
De datingapp Grindr deelt persoonlijke informatie, zoals HIV-status, met derden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De datingapp Grindr deelt persoonlijke informatie van gebruikers zoals hun hiv-status met derden. Het gaat om bedrijven die door Grindr werden ingehuurd om de app, populair onder homoseksuelen, te verbeteren. Dat heeft Grindr maandagavond bevestigd nadat de website Buzzfeed hierover had bericht. Volgens Grindr is deze informatie versleuteld en niet te herleiden tot individuele personen.

Het gaat om informatie die een gebruiker van de app zelf in zijn profiel vermeldt, zoals locatie, hiv-status en wanneer hij voor het laatst is getest op hiv. Grindr versleutelt deze informatie en deelt die vervolgens met bedrijven als Localytics en Apptimize, schrijft directeur Scott Chen.

In de verklaring schrijft het bedrijf dat gebruikers zich altijd moeten realiseren dat Grindr een “publiek forum” is. “We geven gebruikers de mogelijkheid om informatie over zichzelf te delen, waaronder hiv-status en wanneer ze voor het laatst zijn getest en in onze gebruikersvoorwaarden maken we duidelijk dat deze informatie hiermee publiek wordt.”

Volgens de website Buzzfeed zou Grindr hebben toegezegd te stoppen met het delen van deze gevoelige informatie. Dit is nog niet bevestigd.

Het lukte Facebook niet om gebruikersdata te beschermen: Kan deze crisis Facebook verwoesten?

Techbedrijven kwamen de afgelopen weken vaker in opspraak nadat ze gebruikersdata met derden hadden gedeeld. Zo kwam Facebook onder vuur te liggen toen bekend werd dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica data van 50 miljoen Amerikaanse Facebookprofielen had bemachtigd. Het bedrijf werkte onder meer voor het campagneteam van Donald Trump en gebruikte de data om politieke boodschappen te verspreiden.