China verhoogt tarieven op Amerikaanse producten

Handelsoorlog De verhoging betreft een bedrag van 3 miljard dollar. Het is een tegenmaatregel voor de importheffing op aluminium en staal.

China heeft de tarieven verhoogd op de invoer van 128 Amerikaanse producten tot maximaal 25 procent. Het gaat om voedsel, zoals ingevroren varkensvlees, wijn, fruit en noten, en gerecycled aluminium voor een totaalbedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro).

De tariefsverhoging is maandag ingegaan en werd zondagavond aangekondigd door het Chinese ministerie van Financiën, meldt persbureau Reuters. In reactie op het nieuws uit China sloot de Dow Jones-index op maandagavond bijna twee procent in de min.

De Chinese maatregel is een reactie op de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten en op staal en aluminium en was al eerder aangekondigd. Vlak na de bekendmaking schreef de populistische staatskrant Global Times dat dit „de eerste tekenen zijn van een handelsoorlog”.

Daarnaast schort China zijn verplichtingen als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op ten opzichte van tarieven op Amerikaanse producten. Het gaat in totaal om 120 producten. Deze importtarieven worden verhoogd met 15 procent. In een verklaring schrijft het Chinese ministerie van Financiën dat „dit besluit is genomen om de belangen en financiële huishouding van China te beschermen”.

De Chinese tegenmaatregelen staan nog in schril contrast met de 50 miljard dollar aan importheffingen op Chinese exportproducten naar de Verenigde Staten. Daarnaast geldt de heffing van 25 procent op geïmporteerd staal en de verhoging van 10 procent op de invoer van aluminium bijna alleen nog voor China.

Vooralsnog zijn Canada, Mexico, Australië, Argentinië, Brazilië en Zuid-Korea uitgesloten van de importtarieven. Ook de Europese Unie werd onlangs toegevoegd aan die lijst. Het is een tijdelijke uitzondering, tot 1 mei.

De EU wil een permanente vrijstelling, maar Trump verbindt daaraan voorwaarden. Het Duitse weekblad Der Spiegel wist eerder te melden dat de Amerikaanse president onder meer eist dat de EU akkoord gaat met een plafond aan de staalexport naar de VS.

Ruim eenvijfde van alle Amerikaanse import komt uit China. In 2016 kwam dat neer op een bedrag van 462,6 miljard dollar. Voor de Chinezen gaat het om eenzesde van alle export.