Celstraffen tot drie jaar voor witwassen bitcoins

De rechtbank Utrecht veroordeelde dinsdag drie handelaren en hun klanten voor het witwassen van bitcoinbedragen tot 10 miljoen euro.

Hardware waarmee cryptovaluta opgeslagen kunnen worden.
Hardware waarmee cryptovaluta opgeslagen kunnen worden. Foto Getty Images

Zes mannen zijn dinsdag veroordeeld door de rechtbank in Utrecht voor het witwassen van bitcoins. Ze kregen celstraffen tot drie jaar. De handelaren namen cryptovaluta aan die ze vervolgens omzetten in contant geld. Die transacties hadden een waarde tussen de 100.000 euro en 10 miljoen.

Het gaat om drie handelaren, de hoofdverdachten, en hun klanten. Via een netwerk van rechtspersonen zetten de handelaren de cryptovaluta om in contant geld. Daarbij maakten ze volgens de rechter gebruik van een “mixerdienst”, waarmee de herleidbaarheid van de bitcointransacties bemoeilijkt werd.

De handelaren controleerden niet waar de cryptovaluta vandaan kwamen die ze moesten omzetten. Daarover konden ze tegenover de rechter geen uitleg geven. Volgens de rechtbank wijst alles erop dat het geld dat de handelaren moesten omzetten uit een misdrijf afkomstig was.

Lees ook: Witwassen met bitcoins is zo makkelijk niet

Hoewel de drie handelaren de bitcoinhandel niet begonnen met een crimineel oogmerk, hadden ze van de misdadige afkomst van het geld moeten weten, zegt de rechter. Omdat zij hiermee de “de onderliggende criminaliteit faciliteerde” krijgen de 25- en 27-jarige verdachte een straf tot drie jaar. De 21-jarige verdachte moet tot twee jaar de cel in.

Ook de drie klanten van de handelaren konden geen uitleg geven over de afkomst van de bitcoins. Een van hen heeft ook een straf gekregen voor het bezit van vijf kilo harddrugs en het voorbereiden van de export daarvan. Een ander is veroordeeld voor het kweken van hennep. Deze drie mannen van 29, 39 en 44 jaar hebben een straf opgelegd gekregen van respectievelijk 12, 24 en 30 maanden.