In beeld

Winnie Mandela, de moeder van de natie

Winnie Mandela overleed maandag op 81-jarige leeftijd. De anti-apartheidsactiviste wordt vaak gezien als de tegenpool van haar man en nobelprijswinnaar Nelson Mandela. Ondanks alle controverses behield ze haar populariteit onder de zwarte bevolking van Zuid-Afrika.

Winnie Mandela met haar man Nelson Mandela in Amsterdam, op 16 juni 1990.
Vincent Mentzel
Winnie Mandela spreekt in april 1986 een menigte toe in het township Kagiso.
Gideon Mendel/ AFP
Winnie Mandela rouwt in maart 1986 bij een begrafenis in Johannesburg om de dood van zeventien zware activisten.
Greg English/AP
Winnie Mandela, rechts, wacht in juni 1964 buiten het gerechthof in Pretoria om een glimp op te vangen van haar man Nelson Mandela. Hij was met zeven andere hooggeplaatste leden van het ANC net tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van sabotage.
AP photo
Winnie Mandela draagt in april 1986 de doodskist van activist William Kotoyi tijdens zijn begrafenis in Brandfort.
AP Photo
Winnie Mandela tijdens de toespraak van haar toenmalige man Nelson Mandela in september 1990, bij de begrafenis van twaalf mensen die bij geweld in Soweto om het leven waren gekomen.
Alexander Joe/AFP
Winnie Mandela spreekt in april 1999 een menigte toe in de sloppenwijk Mnandi, op twintig kilometer ten westen van Pretoria.
Odd Anderson/AFP
In juli 1988 leest Winnie Mandela boodschappen aan haar man Nelson Mandela, die gevangen zat in Johannesburg, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.
Walter Dhladhla/AFP
In mei 1991 wordt Winnie Mandela gearresteerd in Johannesburg tijdens een protest waarbij om de vrijlating wordt gevraagd van gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan.
Trevor Samson/AFP
Winnie Mandela en haar man Nelson Mandela spelen met hun kleinkind Bambata in februari 1990 in Soweto.
Walter Dhladhla/AFP
Winnie Mandela bij de viering van de 86e verjaardag van haar ex-man Nelson Mandela in 2004, in Kunu, zijn geboorteplaats.
EPA
Winnie Mandela arriveert in juni 2004 bij het hooggerechtshof in Pretoria voor een hoorzitting naar aanleiding van het mogelijk rommelen met leningen.
AFP
Winnie Mandela tijdens de viering van haar tachtigste verjaardag in Soweto in september 2016.
Marco Longari/AFP
Winnie Mandela in 1988, nadat ze heeft aangekondigd dat er een groot popconcert wordt georganiseerd om de zeventigste verjaardag van haar man Nelson Mandela te vieren.
WendySchwegmann/Reuters
Winnie Mandela en haar vrijgelaten man Nelson Mandela in februari 1990 in de tuin van aartsbisschop Desmond Tutu in Kaapstad.
Walter Dhladhla/AFP
Winnie Mandela in januari 2014, thuis in Johannesburg.
Antoine de Ras / Polaris/HH