Trumpblog

Congreslid stapt op na beschuldigingen seksuele intimidatie

Dit blog is gesloten

We sluiten dit Trumpblog. Volg alle ontwikkelingen in het nieuwe blog.

Congreslid stapt op na beschuldigingen seksuele intimidatie

Het Republikeinse congreslid Blake Farenthold (56) is vrijdag opgestapt na beschuldigingen van seksuele intimidatie, melden Amerikaanse media. Een voormalige assistent verklaarde dat zij het slachtoffer was van seksueel getinte opmerkingen en gedrag van Farenthold en dat hij haar ontsloeg toen ze daarover klaagde.

In december verklaarde Farenthold, sinds 2011 in het congres, al zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. In een vijf minuten durende video die hij toen op zijn Facebook-pagina plaatste ontkende hij wel de aantijgingen over seksuele intimidatie. Wel gaf hij toe dat hij een te losse en ‘onprofessionele’ cultuur toeliet in zijn kantoor.

Belastinggeld

De beschuldigingen kwamen voor het eerst in 2014 al naar buiten, toen Farenthold werd aangeklaagd door zijn voormalige communicatiemedewerker Lauren Greene. De twee sloten in 2015 een bemiddelingsovereenkomst, maar de zaak kwam in december opnieuw onder de aandacht toen via Politico bekend werd dat Farenthold in 2015 een schikkingsbedrag van 84.000 dollar (68.000 euro) had betaald met belastinggeld. Daarop besloot de ethische commissie van het Huis van Afgevaardigden een nieuw onderzoek in te stellen.

In een verklaring zei Farenthold vrijdag:

“Terwijl ik van plan was de rest van mijn termijn in het Congres uit te zitten, voel ik dat het tijd is om verder te gaan en op zoek te gaan naar nieuwe manieren om te dienen.”

De Republikeinen Bech Bruun en Michael Cloud zullen in mei moeten strijden om zijn opvolging.

Trump komt vermoedelijk weer niet naar Correspondents' Dinner

De vereniging van correspondenten van het Witte Huis heeft laten weten dat Trump voor de tweede opeenvolgende keer niet van plan is naar het Correspondents' Dinner te gaan. Tijdens een radio-interview op 77 WABC Radio zei de president vrijdag eveneens dat hij "waarschijnlijk" verstek laat gaan, meldt AP. De woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders zal waarschijnlijk in zijn plaats gaan. Ook zal Trump andere leden van zijn regering "actief aanmoedigen om te gaan".

Aanwezigen tijdens het Correspondents' Dinner in 2017 lachen om de grappen van komiek Hasan Minhaj. Foto Astrid Riecken/EPA

Het White House Correspondents' Dinner is een jaarlijks evenement voor de media, politici en andere vips waar onder meer geld wordt ingezameld voor een goed doel en journalistieke prijzen worden uitgereikt. Traditioneel neemt de zittende president de media op de hak en maakt een komiek grappen over de Amerikaanse regering.

Trump brak met die traditie toen hij vorig jaar niet kwam opdagen, maar in plaats daarvan naar een bijeenkomst met zijn aanhangers ging in Pennsylvania.

Na 36 jaar brak Trump met een traditie: Trump bleef weg, maar werd toch belachelijk gemaakt

Trump: WTO bevoordeelt China

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) behandelt de Verenigde Staten op een oneerlijke manier, volgens president Donald Trump. Hij schreef vrijdag op Twitter dat de organisatie, die internationale handel reguleert, China bevoordeelt.

De organisatie ziet China nog als een 'ontwikkelingsland', waardoor het volgens Trump "enorme voordelen" kan genieten, "zeker in vergelijking met de VS".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump China, which is a great economic power, is considered a Developing Nation within the World Trade Organization. They therefore get tremendous perks and advantages, especially over the U.S. Does anybody think this is fair. We were badly represented. The WTO is unfair to U.S.

Ruim een vijfde van alles wat de VS importeren, komt uit China. Trump heeft zich tot doel gesteld het handelstekort van zijn land te verkleinen en richt daarom zijn pijlen op de Chinese handelspraktijken, door meerdere nieuwe heffingen in te stellen.

Het handelsconflict escaleert. Zo maakte de regering-Trump maandag bekend importheffingen in te willen stellen van 25 procent op Chinese technologieproducten. Eerder deze week reageerde China op die maatregel, door ook nieuwe importheffingen aan te kondigen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are not in a trade war with China, that war was lost many years ago by the foolish, or incompetent, people who represented the U.S. Now we have a Trade Deficit of $500 Billion a year, with Intellectual Property Theft of another $300 Billion. We cannot let this continue!

Trump: Tot 4.000 militairen naar grens Mexico

De Amerikaanse president Trump wil tussen de 2.000 en 4.000 reservisten van de Nationale Garde inzetten aan de grens met Mexico. Dat zei de president donderdagavond tegenover verslaggevers aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One, meldt AP.

De militairen zijn volgens de president nodig totdat een eventuele grensmuur is gebouwd, en moeten helpen in de strijd tegen illegale migratie en drugssmokkel. Het is een eerste concrete indicatie van het aantal reservisten dat Trump wil sturen. Momenteel hebben de VS al zo'n 20.000 grensbewakers aan de zuidgrens met Mexico.

Het is nog onduidelijk of de militairen wapens mogen dragen en wat hun precieze verantwoordelijkheid zal worden. Het plan moet afgestemd worden met de vier zuidelijke Amerikaanse grensstaten. Arizona, New Mexico en Texas hebben het voorstel gesteund, het is nog niet duidelijk wat Californië zal zeggen.

Lees hoe Trump tijdens Pasen zich boos maakte over migratie: Migrantenkaravaan wekt Trumps toorn

President Mexico veroordeelt plan

Amerikaanse presidenten hebben eerder militairen ingezet in het zuiden omdat er niet genoeg grensbewakers waren. Tussen 2006 en 2008 stuurde George Bush 6.400 reservisten. Barack Obama zette tussen 2010 en 2012 ook 1.200 militairen van de Nationale Garde in. Critici van Trumps plan zeggen dat illegale migratie inmiddels al sterk is teruggelopen.

De Mexicaanse president Peña Nieto zei dat Trump zijn “frustraties” over de Amerikaanse politiek niet moet loslaten op Mexico. Trump probeert al langer financiering voor de door hem beloofde grensmuur rond te krijgen, maar dat is nog niet gelukt. Donderdag heeft de Mexicaanse senaat opgeroepen om alle samenwerking met de VS op het gebied van migratie en veiligheid op te schorten naar aanleiding van Trumps plan om voorlopig militairen te sturen.

Een konvooi met de Amerikaanse president onderweg langs de grens met Mexico. Vorige maand kwam Trump prototypes van de door hem beloofde grensmuur inspecteren. Foto Mandel Ngan/AFP

'Mueller: Trump is geen verdachte in onderzoek'

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft de advocaten van Trump vorige maand verteld dat hij de president 'op dit moment' niet als een verdachte ziet in zijn onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Dat bericht The Washington Post woensdag op basis van betrokkenen die op de hoogte zijn van gesprekken tussen Mueller en Trumps advocaten begin maart.

In die gesprekken zou Mueller hebben gezegd dat hij Trump nog steeds beschouwt als een 'onderwerp van onderzoek' en dat het daarom belangrijk is de president te kunnen ondervragen. Volgens de krant betekent dit dat Trump weliswaar gezien wordt als dat hij wel deelgenomen heeft aan de handelingen die onderzocht worden, maar dat er onvoldoende bewijs is om hem daarvoor te vervolgen. De speciaal aanklager zei ook dat hij een rapport voorbereidt over de manier waarop Trump het onderzoek tijdens zijn presidentschap belemmert.

Trump zou geneigd zijn om in te stemmen met een verhoor, ook al raadde zijn net opgestapte advocaat John Dowd dit sterk af. Dowd vertrok een week geleden omdat de president steeds minder naar zijn adviezen zou luisteren. De advocaat waarschuwde dat Trump zich tijdens een gesprek met Mueller onder ede zou kunnen verspreken en daarvoor vervolgd kan worden.

Trump wil leger inzetten aan Mexicaanse grens

President Trump wil militairen inzetten om de grens met Mexico te bewaken totdat de door hem beloofde muur aan de zuidgrens gebouwd is. Dat zei het Amerikaanse staatshoofd tijdens een ontmoeting met Baltische leiders dinsdag, meldt AP. Volgens de president is de maatregel "een grote stap" en is het voorstel al besproken met de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis.

"We gaan dingen militair aanpakken. Totdat we een muur en de juiste veiligheidsmaatregelen hebben, gaan we onze grens bewaken met het leger", zei Trump. Het is niet duidelijk om hoeveel militairen het zou gaan en wat voor taken zij precies moeten gaan uitvoeren. Het Pentagon, het Departement Binnenlandse Veiligheid noch het Witte Huis hebben een officiële verklaring naar buiten gebracht over het plan.

Lees een reportage over de muur van Trump: Een muur is hard nodig, zeggen de Amerikaanse grenswachters

Tijdens zijn presidentscampagne beloofde Trump een "grote, prachtige muur" aan de zuidgrens met Mexico te laten bouwen. Deze zou binnen een jaar klaar zijn en betaald worden door de zuiderbuur zelf. Later richtte hij zich tot het Amerikaanse Congres om het het bouwproject te financieren. De muur zou volgens de president zo'n 25 miljard dollar (ongeveer 20 miljard euro) gaan kosten.

Moeite met financiering van de muur

Onlangs ondertekende Trump echter het nieuw federale budget, waarin tot zijn frustratie slechts 1,6 miljard dollar was vrijgemaakt voor de bouw. Tot nu toe zijn alleen prototypen van de muur gebouwd. De president suggereerde ook dat de muur anders betaald kon worden door het ministerie van Defensie, met het argument dat illegale migratie een kwestie is van nationale veiligheid. Critici, onder wie Democratische senatoren, zeggen dat dit niet toegestaan is.

Overigens zou het niet voor het eerst zijn dat Amerikaanse militairen aan de zuidgrens worden ingezet. In 2006 werden zo'n zesduizend reservemilitairen van de National Guard gestuurd om te patrouilleren en de grensbewaking te ondersteunen, zodat in de tussentijd meer grensbewakers opgeleid konden werden.

Trump tijdens een persconferentie dinsdag na een ontmoeting met Baltische leiders. Foto Evan Vucci/AP

Binnen vier dagen half miljoen voor ontslagen FBI-chef

Via crowdfunding is binnen vier dagen meer dan een half miljoen dollar opgehaald ter ondersteuning van Andrew McCabe, de ontslagen onderdirecteur van de FBI. Dit is meer dan twee keer zo veel als vooraf ten doel was gesteld.

Het fonds werd opgericht door aanhangers van de ex-FBI’er die zich “vrienden van McCabe” noemen en moet de 50-jarige helpen met het betalen van juridische kosten na zijn plotse ontslag bij de FBI. Hij zou door middel van rechtszaken helderheid willen krijgen over de reden voor zijn ontslag. McCabe heeft volgens de pagina van de inzamelingsactie zelf besloten geen donaties meer te accepteren.

Minister van Justitie Jeff Sessions ontsloeg McCabe vorige maand, enkele dagen voor de onderdirecteur met pensioen zou gaan. McCabe zou onder meer hebben gelekt naar de pers.

Vorige maand werd ook minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontslagen. Wie het niet eens is met Trump, kan vertrekken.

President Trump uitte al langer kritiek op McCabe, omdat diens echtgenote geld ontvangt van een organisatie die banden heeft met Hillary Clinton. McCabe, die 21 jaar bij de FBI werkte, meent dat zijn ontslag deel uitmaakt van een grotere lastercampagne. In een verklaring zei hij:

“Het moge duidelijk zijn dat iedere bijdrage aan het fonds niet alleen een steunbetuiging is, maar ook een erkenning dat iets in deze situatie niet eerlijk of juist is.”

McCabe getuigt voor de Senaat in mei 2017. Foto Eric Thayer/Reuters

Milieu-instantie EPA draait nieuwe regels voor brandstofverbruik terug

De zelfrijdende Jaguar I-PACE op de autobeurs van New York. Foto Brendan McDermid/Reuters

De Amerikaanse milieu-instantie EPA wil een aantal regels van de regering-Obama terugdraaien die auto’s zuiniger en milieuvriendelijker zouden moeten maken. De richtlijnen zijn niet haalbaar, vindt het agentschap. Aan welke regels de auto’s wel moeten kunnen voldoen, wordt later bekendgemaakt.

Het besluit van Obama was “verkeerd”, zegt EPA-directeur Scott Pruitt. Hij wil de plannen voor de Corporate Average Fuel Economy, of CAFE-standaarden daarom herzien. Ook de richtlijnen voor de uitstoot van broeikasgassen moeten worden bijgesteld.

De CAFE-richtlijnen hebben betrekking op het gemiddelde brandstofverbruik voor voertuigen die een bepaald merk produceert voor de Amerikaanse markt. Volgens persbureau Reuters kwamen die regels erop neer dat alle auto’s die een merk op de Amerikaanse weg zet minimaal zo’n 21 kilometer moeten kunnen rijden op een liter brandstof. Dat is twee keer zo ver als nu. De standaarden zouden gaan gelden voor auto's uit de productiejaren 2022 tot 2025.

De milieuregels zijn het gevolg van “politiek opportunisme” en moeten daarom worden teruggedraaid, vindt Pruitt:

“EPA zal een nationale standaard instellen voor broeikasgasuitstoot die autofabrikanten in staat stelt om auto’s te maken die mensen zowel willen hebben als kunnen betalen, terwijl de milieu- en veiligheidsvoordelen nog steeds worden uitgebreid.”

Volgens de EPA was de nieuwe regelgeving er door Obama met spoed doorheen gejaagd, zonder dat er een tussentijdse evaluatie had plaatsgevonden. Het agentschap zinspeelt erop dat dat gebeurd is omdat de regels anders pas zouden worden ingevoerd onder president Trump. De auto-industrie “en andere belanghebbenden” hebben erop aangedrongen dat het besluit genomen zou worden volgens de procedure mét evaluatie, “opdat het agentschap de meest actuele informatie in ogenschouw kan nemen”.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Hier kunt u alle laatste ontwikkelingen volgen omtrent het presidentschap van Donald Trump.

Lees ook: Lees hier het blog van vorige week terug