Recensie

Recensie Muziek

Geen maat is hetzelfde bij funky Kamaal Williams

Recensie Kamaal Williams houdt van ingewikkelde ritmes. Zijn drummer MckNasty beschikt gelukkig over een paar extra ledematen.

Kamaal Williams
Kamaal Williams
    • Leendert van der Valk

Of iedereen een beetje bekend is met broken beat, wilde toetsenist Kamaal Williams weten. Ja, zo bleek uit de reactie van het publiek, maar voor wie het nog niet kende, aan het eind van de avond zouden de complexe breakbeats nog lang doordreunen, als een constante lentestorm in het hoofd.

Kamaal Williams maakt het graag ingewikkeld: zijn band draagt zijn naam, maar hij noemt zichzelf ook Henry Wu en is de helft van het inmiddels opgeheven duo Yussef Kamaal en treedt onder nog meer namen op. Hoe dan ook: broken beat is een constante in al die samenstellingen.

Het is tekenend voor de doordachte clubjazz van de Londense scene dat juist die elektronische knip- en plakbeats van zo'n vijftien jaar geleden nu uit akoestische instrumenten worden getoverd. Broken beat - een reactie van door jazz geïnspireerde dj’s op drum ‘n bass - werd samengesteld uit samples. Om dat zonder elektronische hulp te spelen heb je een drummer nodig die op het gehoor over extra ledematen beschikt. Ongelooflijk wat een complexe ritmes drummer MckNasty produceert, geen enkele maat lijkt hetzelfde.

Lees meer over Afrikaanse grooves bij jazzmuzikanten: ‘Afrikaanse jazz is spiritueel’

Funky

Kamaal Williams en zijn collega's doen wat muzikanten als Thundercat en Flying Lotus aan de andere kant van de oceaan doen: ze maken jazz clubfähig met veel nadruk op vernieuwende beats. Het is merkbaar in het spel van Kamaal Williams, soms is het alsof hij drumt op de toetsen. Wanneer er wel meer aandacht voor harmonie is, klinkt het nog altijd funkgericht, als Sly & the Family Stone of Parliament Funkadelic. De bas pompt regelmatig op het tempo van garagerock. Zelfs als het even samensmelt tot een rechttoe rechtaan discobeat is daar direct drummer MckNasty die zich snel verveelt en alles weer overhoop gooit met een paar desoriënterende klappen die gek genoeg nooit buiten de groove vallen.