Lastige middag voor Ajax, makkelijke voor Feyenoord

Ajax won op de valreep uit bij FC Groningen: 1-2 en Feyenoord versloeg Excelsior in de eigen Kuip eenvoudig met 5-0.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Door een late treffer van Klaas-Jan Huntelaar heeft Ajax met 1-2 gewonnen uit bij FC Groningen. Lang leek het er op dat de Amsterdammers punten zouden laten liggen.

Ajax speelde een dramatische eerste helft in Groningen en mocht van geluk spreken dat het daarin maar één tegentreffer kreeg. Tom van Weert zorgde in de 14de minuut met een knappe goal voor de 0-1.

Vervolgens hield FC Groningen het overwicht. Ajax-keeper André Onana stopte in de 24ste minuut een door Joël Veltman veroorzaakte strafschop en zorgde daarna met een aantal spectaculaire reddingen dat de Groningers niet verder uit konden lopen.

In de tweede helft kwamen de Ajacieden iets beter in de wedstrijd, zonder echt grote kansen te creëren. Maar na een uitval in de 64ste minuut was het toch raak. Justin Kluivert zorgde voor de gelijkmaker. Veltman kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart, zodat Ajax de wedstrijd met tien man beëindigde. In de absolute slotfase maakte Klaas-Jan Huntelaar alsnog de nauwelijks verdiende winnende treffer.

Door de nipte overwinning van Ajax bedraagt de voorsprong van PSV op de Amsterdammers nog altijd zeven punten met nog vijf wedstrijden te gaan. Het worstelende Groningen is er met dit bonuspuntje nu vrijwel zeker van dat het geen play-offwedstrijden hoeft te spelen om degradatie te voorkomen.

Makkelijk middagje voor Feyenoord

Feyenoord boekte in de eigen Kuip een ruime overwinning op stadsgenoot Excelsior. Bij de rust stond het al 3-0. Boëtius tekende al na vier minuten voor de openingstreffer en de andere doelpunten in de eerste helft kwamen op naam van Toornstra en Vilhena.

In de tweede helft kwam Feyenoord geen moment meer in de problemen en maakte Berghuis er 4-0 van en werd het door een eigen doelpunt van De Wijs 5-0. De Excelsior-speler maakte vlak voor tijd bijna nog een tweede eigen goal, maar dat bleef hem bespaard.

Feyenoord staat na de overwinning in de Rotterdamse derby op de vierde plaats en heeft nu drie punten voorsprong op naaste belager FC Utrecht. Excelsior blijft op de elfde plaats en ziet deelname aan de play-offs om Europees voetbal langzaam uit het zicht verdwijnen.

Heerenveen klimt naar linkerrijtje na winst op Heracles

Heerenveen boekte een uitoverwinning op Heracles: 1-2. Morten Thorsby maakte in de 37ste minuut de openingstreffer en drie minuten later scoorde Arber Zeneli uit een strafschop de 0-2.

In de tweede helft drong Heracles wel aan, maar de ploeg uit Almelo kwam ondanks de nodige kansen pas op het allerlaatste moment tot scoren. Darri zorgde in de 93ste minuut voor de 1-2.

Door de overwinning is Heerenveen nu voorbij Heracles geklommen op de ranglijst. Heerenveen staat nu net in het linkerrijtje op de negende plaats en Heracles staat tiende.

Twente blijft laatste na gelijkspel

Interim-trainer Marino Pusic heeft FC Twente zijn eerste wedstrijd na het ontslag van Gertjan Verbeek aan een punt geholpen. Uit tegen VVV-Venlo werd het 0-0.

FC Twente kreeg de betere kansen, kort na rust lukte het Adnane Tighadouini bijna om een doelpunt te maken. De bal kwam na zijn inzet met links via doelman Lars Unnerstall tegen de paal. Ook een schot van dichtbij van Frederik Jensen kwam niet langs de keeper.

Daarmee blijven de Twentenaren achttiende en laatste in de eredivisie. De achterstand op nummer zeventien Sparta is nu wel teruggebracht tot één punt. Er staan nog vijf speelronden op het programma.

Afgelopen week werd trainer Verbeek ontslagen vanwege het tegenvallende seizoen. De club wil “het tij keren en wegkomen bij de onderste plek”.