Erdogan noemt Israëlische premier Netanyahu ‘terrorist’

De Turkse president doet dat vanwege het ingrijpen van het Israëlische leger bij de protestmars in de Gazastrook waarbij vijftien Palestijnen omkwamen.

Foto: Erdem Sahin/EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan een terrorist te zijn. Daarmee zorgt hij voor verdere escalatie van de beledigingen over en weer na de gewelddadige rellen in de Gazastrook van vrijdag.

Daarbij kwamen na het ingrijpen van het Israëlische leger vijftien Palestijnen om het leven en raakten zo’n 1.400 mensen gewond.

Erdogan hield zondag volgens Reuters een toespraak voor zijn aanhangers die werd uitgezonden op televisie en haalde daarin opnieuw fors uit naar Israël:

“Netanyahu, je bent een indringer! Je bent op die grondgebieden aanwezig als indringer. En je bent tegelijkertijd een terrorist [...] Wat je de onderdrukte Palestijnen aandoet, komt in de geschiedenisboeken terecht en we zullen het nooit vergeten.”

Netanyahu had eerder gezegd dat hij geen morele lessen van Turkije nodig heeft nadat Erdogan Israël zaterdag had beschuldigd van ‘een onmenselijke aanval’:

“Het meest ethische leger ter wereld hoeft niet de les te worden gelezen door een land dat al jarenlang burgerbevolkingen bombardeert”.

Israël werkt niet mee aan onafhankelijk onderzoek

Israël liet zondagochtend weten niet mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar de rellen in de Gazastrook. Volgens minister Avigdor Lieberman van Defensie heeft het leger gedaan wat nodig was en verdienen de betrokken militairen een medaille.

Lees ook: Palestijns protest eindigt in bloedbad

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN had opgeroepen tot een een onafhankelijk onderzoek naar het geweld en kreeg daarvoor bijval van Federica Mogherini, de buitenlandchef van de Europese Unie.

De Palestijnen protesteerden vrijdag in aanloop naar de zeventigste verjaardag van de staat Israël om aandacht te vragen voor hun lot. Sinds 1948 kunnen honderdduizenden van hen niet meer terug naar hun geboorteplaatsen. Juist in de Gazastrook zitten veel Palestijnen klem.