Niki Terpstra wint Ronde van Vlaanderen na mooie solo

De Nederlandse renner kwam alleen over de streep na een solo van 18 kilometer. Eerder won Anna van der Breggen al bij de vrouwen.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo

Niki Terpstra heeft op indrukwekkende wijze de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. Hij kwam alleen over de finish in Oudenaarde.

Niki Terpstra achterhaalde op 18 kilometer van de finish een kopgroepje met de Nederlanders Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld en de Deen Mads Pedersen en loste hen op de Oude Kwaremont ook gelijk.

De Quickstep-renner was zichtbaar aan het lijden maar bleef vooruit, ondanks een vlammende poging van wereldkampioen Peter Sagan om hem nog te achterhalen. Pedersen hield ook stand en werd tweede. De winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert, eindigde op de derde plaats.

‘Een droom komt uit’

Het is de tweede grote voorjaarsklassieker die Terpstra wint. In 2014 won hij al eens Parijs-Roubaix. Ruim een week geleden pakte hij na ook al een indrukwekkende solo E3-Harelbeke. Met deze overwinning komt een droom uit, zei Terpstra in een eerste reactie op de Belgische televisie:

“Ik heb altijd gedroomd van deze koersen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Nu heb ik ze allebei gewonnen en op mijn palmares staan.”

Foto: Dirk Waem/AFP PHOTO/BELGA

Hij kwam zoals gebruikelijk ook met een eigen versie van een bekend lied na zijn overwinning. Dit keer had de 33-jarige Terpstra gekozen voor een variant op ‘Liefde voor muziek’ en hij had daar de volgende tekst op gemaakt:

“Ik reed naar de Oude Kwaremont toe en ik wist dat ik die groep moest pakken. Ik bouwde op, ik bouwde op, ik bouwde op en het bloed stond naar mijn kop. Het was de liefde. Het was de liefde voor de koers.”

In 1986 was er voor het laatst een Nederlander de beste in ‘Vlaanderens Mooiste’. Toen won Adrie van der Poel.

In de editie van 2018 was er de hele dag al een hoofdrol weggelegd voor Nederlandse renners. Voordat Terpstra het op zijn heupen kreeg, reden Van Baarle en Langeveld op kop. En daarvoor maakten Pim Ligthart, Pascal Eenkhoorn en Floris Gerts deel uit van de kopgroep die al vroeg in de wedstrijd was weggereden en uiteindelijk op 70 kilometer van de meet werd teruggepakt.

Anna van der Breggen wint bij de vrouwen

Anna van der Breggen heeft met grote overmacht de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse wielrenster kwam in Oudenaarde ook alleen over de finish na een solo van bijna 30 kilometer. Ze reed weg van de andere favorieten op de Kruisberg.

Het podium was geheel Nederlands want Amy Pieters werd op meer dan een minuut tweede en Annemiek van Vleuten derde.

Veelvraat Van der Breggen had de Ronde van Vlaanderen nog niet eerder gewonnen. Het was de zesde wedstrijd uit de World Tour dit seizoen. Begin vorige maand was ze al de beste in de Strade Bianche.

Foto: Yorick Jansens/AFP PHOTO/ BELGA

Van der Breggen zei tegen de NOS heel blij te zijn nu ook ‘Vlaanderens Mooiste’ na een solo op haar naam te hebben geschreven:

“Heel tof om deze te hebben nu. Het is natuurlijk wel een beetje mijn manier waarop ik het moet doen.”

Met haar winst in de Ronde van Vlaanderen heeft de 27-jarige Van der Breggen nu bijna alle grote wielerwedstrijden wel eens gewonnen. Ze werd in 2016 Olympisch kampioen, won twee keer de Giro d’Italia en pakte vorig jaar zowel de Amstel Gold Race, als de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Toch moeten vrouwen nog altijd knokken voor aandacht en voldoende prijzengeld, schreef sportredacteur Dennis Meinema voorafgaand aan deze Ronde van Vlaanderen.

Lees zijn stuk hier: Drieënhalf uur koers in de stromende regen: 379 euro