Akkoord om gewonden te evacueren uit Douma

Oorlog in Syrië Onderhandelaars bereikten een akkoord om de plaats Douma, het laatste bolwerk van de Syrische rebellen in Oost-Ghouta, een militaire aanval te besparen door het Syrische regeringsleger.

Beschadigde gebouwen in de plaats Harasta, in Oost-Ghouta, op 26 maart. Het Syrische regeringsleger zegt de regio bij Damascus te hebben heroverd, op de plaats Douma na.
Beschadigde gebouwen in de plaats Harasta, in Oost-Ghouta, op 26 maart. Het Syrische regeringsleger zegt de regio bij Damascus te hebben heroverd, op de plaats Douma na. Foto Danny Makki / AP

Onderhandelaars in het laatste bolwerk van de Syrische rebellen in Oost-Ghouta hebben zaterdag een akkoord bereikt om gewonden uit de plaats Douma te evacueren naar noordelijk Syrië, dat nog in handen is van de rebellen. Dat melden Syrische staatsmedia en de onafhankelijke monitor Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag.

De overeenkomst is gesloten na besprekingen tussen burgerlijke leiders, vertegenwoordigers van de rebellengroep Jaish al-Islam, die Douma in handen heeft, en vertegenwoordigers van Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime. Volgens het akkoord zouden de gewonden worden overgebracht naar Idlib, in het noorden van Syrië. Syrische staatsmedia meldden iets voor het middaguur lokale tijd dat de evacuatie was begonnen.

Lees meer over de situatie in het rebellenbolwerk: Weg uit de hel van Oost-Ghouta

De onderhandelaars proberen tot een akkoord te komen om Douma een militaire aanval te besparen door het Syrische regeringsleger en zijn bondgenoten, die de plaats omsingeld hebben. Zij hebben gedreigd om de stad te bestormen als de rebellen hun laatste bolwerk in oostelijk Ghouta niet opgeven in ruil voor veilige doorgang naar gebied in noordwestelijk Syrië dat nog in handen is van de rebellen.

Meeste steden en dorpen in Oost-Ghouta heroverd

Bevelhebbers van het Syrische regeringsleger zeiden op zaterdag dat ze de meeste steden en dorpen in Oost-Ghouta hebben heroverd, en zich nu concentreren op de rebellen die zijn overgebleven in Douma. Volgens een woordvoerder van de Syrische regeringstroepen heeft de wekenlange militaire campagne veiligheid gewaarborgd in de hoofdstad Damascus. Ook zouden verbindingen met andere delen van het land nu zijn veiliggesteld.

Een mogelijke val van Douma zou de grootste nederlaag vormen voor de Syrische rebellen sinds 2016. Daarmee zouden ze namelijk hun laatste bolwerk verliezen in de omgeving van Damascus. Daarnaast is stad van grote symbolische betekenis: de plaats was zeven jaar geleden een centrum van straatprotesten in de buitenwijken van Damascus tegen het bewind van president Bashar al-Assad, die aanleiding gaven tot de oorlog in Syrië.